Bij holvoeten ligt de meeste druk op voorvoet en hiel

Bij holvoeten kun je makkelijk je vinger onder de voetboog schuiven. Holvoeten hebben een hoge wreef en zijn wat minder beweeglijk dan de gemiddelde voet. Holvoeten moeten met een relatief klein oppervlak je gewicht dragen. Als je een afdruk van holvoeten maakt, dan zie je dat het gewicht met name steunt op de voorvoet en de hiel. Het gedeelte midden onder de voet draagt geen of nauwelijks gewicht. De voet heeft een hoge wreef en de voorvoet is vaak wat breder dan normaal.

Veelgehoorde klachten

Een holvoet is relatief minder stabiel doordat het totale gewicht verdeeld wordt over voorvoet en hiel. Deze onevenredige drukverdeling veroorzaakt pijn onder de voorvoet of hiel. De kopjes van de middenvoetsbeentjes worden sneller overbelast, wat pijnklachten kan geven. Onder het midden van de bal van de voet zien we vaak eeltvorming en likdoorns. Andere klachten bij holvoeten:

  • De gehele onderkant van een holvoet is gevoelig voor druk. Dat komt doordat de peesplaat onder de holvoet strak gespannen is. Hier ontstaan dan ook de meeste irritaties.
  • Door de hoge wreef knellen schoenen vaker en veroorzaken eerder pijn boven op de voet.

Oorzaken van holvoeten

Holvoeten zijn erfelijk. Ze worden pas zichtbaar na het 5e levensjaar, omdat dan de voetboog gevormd wordt. Holvoeten komen ook voor bij mensen met zenuwaandoeningen HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie).

Oplossingen voor holvoeten

De stand van holvoeten is niet te corrigeren met hulpmiddelen. Een drukverdelend maatvoetbed kan de klachten wel verminderen. Een maatvoetbed geeft waar nodig ruimte aan de overbelaste kopjes van de middenvoetsbeentjes, onder de bal van de voet.

Drukverdelend voetbed

Een maatvoetbed wordt zo gemodelleerd dat de specifieke klachten bij holvoeten verholpen worden.

Eelt of likdoorns?

Ga niet zelf peuteren aan pijnlijke likdoorns die ontstaan door continue druk op een specifieke plek. De pedicure kan ze vakkundig voor u verwijderen.

Verhoogde of verdiepte schoenen

Sommige holvoeten passen niet in confectieschoenen die bij de reguliere schoenenzaken te koop zijn. In dat geval bieden schoenen op maat uitkomst.