Holvoeten (pes cavus)

Een holvoet (pes cavus) is een voet waarbij de voetboog erg hoog of hol is. Doordat holvoeten met een relatief klein oppervlak uw gewicht dragen, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.

Wat is een holvoet?

Holvoeten hebben een hoge wreef en vaak een wat bredere voorvoet. Ze zijn doorgaans minder beweeglijk dan normaal. Het middelste gedeelte van de voet staat niet of nauwelijks op de grond. U kunt gemakkelijk uw vinger onder de voetboog schuiven. Bij het maken van een afdruk ziet u dat het lichaamsgewicht voornamelijk steunt op de voorvoet en de hiel. Dit maakt de voet minder stabiel.

Verschijnselen pes cavus

Door de onevenredige drukverdeling kunnen er klachten ontstaan. De meest gehoorde klachten bij holvoeten zijn:

  • Hielpijn
  • Irritaties of een ontsteking van de peesplaat onder de voet (doordat deze strak gespannen is)
  • Voorvoetklachten, door hoge druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes
  • Pijn boven op de voet, door knellende schoenen bij een hoge wreef
  • Eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet

Wat zijn de oorzaken van een holvoet?

Holvoeten zijn erfelijk. Ze worden echter pas zichtbaar na het 5de levensjaar, omdat de voetboog dan pas gevormd wordt. Holle voeten veranderen door de jaren heen vaak weinig. Ze blijven over het algemeen zoals ze zijn.

Echter, ook een neurologische aandoening kan holvoeten veroorzaken. Zo komt het voor bij mensen met hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN). Holvoeten als gevolg van een neurologische aandoening kunnen meer klachten geven naarmate de onderliggende stoornis zich verder ontwikkelt.

Oplossingen voor holvoeten

De stand van holvoeten is niet te corrigeren met hulpmiddelen. Een drukverdelend maatvoetbed kan de klachten wel verminderen. Deze op maakt gemaakte steunzool zorgt ervoor dat de druk op uw hiel en voorvoet zo goed mogelijk verdeeld wordt. Daarnaast is het belangrijk stevige schoenen te dragen die goed passen. Omdat de voorvoet veelal breder is en de wreef over het algemeen hoger, is het belangrijk dat de schoenen hier niet knellen.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van holvoeten? Wilt u weten hoe u pijnklachten kunt tegengaan? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.