Fat Pad Syndroom

Het fat pad syndroom wordt ook wel het vetkamer- of vetkussentjes-syndroom genoemd. Bij deze voetklacht is het vetkussen onder de voet sterk verminderd of verdwenen. Hierdoor kan u het gevoel hebben op uw botten te lopen.

Wat is het fat pad syndroom?

Onder uw voet bevinden zich normaliter vetkussentjes. Deze kussentjes beschermen de botten, zenuwen, spieren en pezen in uw voet tijdens het lopen. Bij mensen met het fat pad syndroom zijn deze kussentjes te dun geworden of helemaal verdwenen. Uw voeten kunnen de schokken tijdens het lopen niet meer voldoende opvangen. Dit geeft vooral tijdens het bewegen vervelende pijnklachten. Voornamelijk oudere mensen krijgen met deze voetklacht te maken.

Symptomen fat pad syndroom

  • Gevoel op botten te lopen
  • Pijnklachten bij de hiel of aan de voorzijde van de voet, voornamelijk tijdens belasting Branderig, zeurend of tintelend gevoel in de voeten
  • Vermoeid gevoel in de voeten

Hoe ontstaan vetkussensbeschadigingen?

Het verminderen van de vetkussentjes onder uw voeten is een vorm van slijtage. Het vetweefsel sterft na het 40ste levensjaar ieder jaar een klein stukje af. Dit heeft te maken met het teruglopen van de hoeveelheid collageen in het bindweefsel. Hierdoor verliezen de vetkussentjes onder uw voeten langzaam maar zeker hun dempende functie. Overgewicht of langdurige overbelasting kunnen dit proces versnellen.

Hielspoor of vetkamer-syndroom?

Hielspoor en het vetkamer-syndroom worden vaak met elkaar verward. Beide voetklachten geven pijn in de hiel, maar de oorzaak van de pijn is totaal verschillend. Bij het fat pad syndroom wordt de pijn veroorzaakt door het wegvallen van de demping in de voet. Bij hielspoor wordt de pijn veroorzaakt door botuitgroei aan het hielbeen. Bij het fat pad syndroom bevindt de pijn zich doorgaans in het midden en aan de zijkant van de hiel. Hielspoor geeft voornamelijk aan de voorzijde van de hiel klachten, bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen.

Behandeling van deze voetklacht

Vetkussentjes die eenmaal verdwenen zijn, groeien niet meer terug. Het fat pad syndroom kan dus niet worden genezen. Behandeling is daarom gericht op het reduceren van uw pijnklachten. Onze voetspecialisten hebben hiervoor diverse oplossingen. Het is belangrijk om op schoenen te lopen waarbij de zool voldoende demping geeft. Vaak worden schoenen met een dempende zool gecombineerd met een steunzool op maat die de druk op de hiel of voorvoet verlegt. Met dergelijke hulpmiddelen kan de pijn vaak sterk worden verminderd.

Vrijblijvende voetencheck

Denkt u last te hebben van het fad pad syndroom? Maak een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. Wij bekijken graag hoe pijnklachten in uw situatie het best kunnen worden verholpen. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.