hielspoor

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een stukje botuitgroei onderaan het hielbeen. Het ontstaat door irritatie of overbelasting. Als er langdurig te veel druk op de hiel komt te staan, kan de botuitgroei zich vormen en irritatie van het omliggende weefsel veroorzaken. Van hielspoor kun je behoorlijk last hebben.

De symptomen van hielspoor

De kenmerkende klacht is een felle stekende pijn onder de hiel. De acute pijn onder de hiel wordt met name gevoeld wanneer er druk op wordt uitgeoefend. De meest gehoorde klacht is pijn bij het lopen of hardlopen. Uiteindelijk kan de irritatie overgaan in een ontsteking. Dan is er sprake van zwelling, pijn bij druk en een kloppend gevoel onder de hiel.

Hoe ontstaat hielspoor?

De oorzaak is overbelasting en irritatie van het hielbeen. Door de druk op het hielbeen ontstaat kalkafzetting, het hielspoor. Je kunt hielspoor krijgen door piekbelasting van de hiel, bijvoorbeeld tijdens hardlopen. De diagnose wordt gesteld door een medisch specialist. Op röntgenfoto’s is de botuitgroei duidelijk te zien.

Oplossingen voor hielspoor

Gaat hielspoor vanzelf over? Nee, helaas. Er is weinig te doen tegen de botuitgroei. De klachten kunnen behandeld worden met injecties om de pijn tijdelijk tegen te gaan. Chronische hielspoor is mogelijk te verhelpen met een operatie. Deze behandelingen worden uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Zo’n ingrijpende behandeling is niet altijd nodig. Een maatvoetbed biedt meestal verlichting. Zo’n steunzool helpt om de druk onder de hiel te verleggen en de hiel te ontzien. Ook wordt een zachte demping ingebouwd om de irritatie te verminderen of voorkomen.

Hielspoor of ontsteking van de peesplaat (fasciitis plantaris)?

Vaak wordt pijn onder de hiel weggezet als hielspoor. Dat is niet altijd juist. Er kan sprake zijn van overbelasting en irritatie van de peesplaat onder de voet, zonder dat er botuitgroei (het hielspoor) aan de hiel ontstaat. Veelal wordt ochtendstijfheid ervaren en hielpijn bij het opstaan en gedurende de eerste meters lopen. Overbelasting van de peesplaat kan leiden tot een ontsteking (fasciïtis plantaris). Ook dan is druk uitoefenen pijnlijk.

Oplossingen bij irritatie van de peesplaat

Het belangrijkste is te zorgen dat de irritatie van de peesplaat en de druk op de pijnlijke plek drastisch verminderen. Dit kan door  in een steunzool een uitsparing te maken voor de peesplaat, zodat deze ontzien wordt. Behandeling met een op maat gemaakte steunzool is erop gericht de hiel optimaal te ondersteunen en extra belasting rond de pijnlijke plek te reduceren.Werkt dit niet afdoende, dan kan een afwikkelrol onder de schoen gemaakt worden die helpt bij het afwikkelen van de voet. Bij zo’n afwikkelrol hoeft de grote teen minder te werken, wat zorgt voor minder spanning op de peesplaat.

Test: hielspoor of irritatie van de peesplaat?

Is het hielspoor of overbelasting van de peesplaat onder de voet? Til de grote teen op en voel of de spanning onder de voet pijnlijk is. Zo ja, dan is het waarschijnlijk irritatie of ontsteking van de peesplaat. Het is belangrijk de oorzaak van de pijn te achterhalen, omdat behandeling van de hielpijn in beide gevallen verschillend is.

Vraag ons vrijblijvend advies

Wij zien dagelijks zoveel verschillende voeten, dat we met een deskundig oog en een aantal metingen een goede voetanalyse kunnen maken. Ook bij hielpijn. Deze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets. De voetencheck bestaat uit:

  • Analyse van de klachten
  • Voetonderzoek en voetdrukmeting
  • Vrijblijvend voetadvies