Hielspoor

Hielspoor is een van de meest voorkomende voetaandoeningen in Nederland. Het is een lastige blessure die ontzettend pijnlijk kan zijn. Gelukkig zijn er diverse manieren om hielspoor te behandelen en de pijn te verzachten.

Wat is hielspoor?

Hielspoor ontstaat door overbelasting of irritatie van het hielbeen. Als er langdurig veel druk op de hiel staat kan er botuitgroei aan het hielbeen ontstaan: het hielspoor. De botuitgroei bevindt zich onder de hiel bij de aanhechting van de peesplaat. Op röntgenfoto’s is het uitgegroeide bot vaak duidelijk zichtbaar. Klachten ontstaan wanneer het bot irritatie veroorzaakt aan de omliggende weefsels. Kenmerkend voor deze kwaal is een felle, stekende pijn onder de hiel. Ook acute pijn bij het lopen wordt vaak genoemd. Uiteindelijk kan de irritatie overgaan in een ontsteking. Er is dan vaak sprake van een zwelling, pijn en/of een kloppend gevoel onder de hiel.

Verschijnselen

  • Felle, stekende pijn onder de hiel
  • Acute pijn bij het bewegen
  • Pijn bij het opstaan ’s ochtends
  • Zwelling en een kloppend gevoel onder de hiel

Mogelijke oplossingen

Hielspoor gaat niet vanzelf over. In veel gevallen kunnen de klachten echter goed worden verlicht. Bijvoorbeeld met een maatwerk voetbed. Zo’n op maat gemaakt voetbed helpt om de druk onder de hiel te verleggen en de hiel te ontzien. Ook wordt een zachte demping ingebouwd om de irritatie te verminderen of voorkomen. Helpt dit niet voldoende? Dan kan een medisch specialist u adviseren om bijvoorbeeld door middel van injecties de pijn te bestrijden. Soms wordt zelfs gekozen voor een operatie.

Hielspoor of een irritatie van de peesplaat?

Vaak wordt pijn onder de hiel weggezet als hielspoor. Dat is niet altijd juist. Er kan ook sprake zijn van overbelasting en/of irritatie van de peesplaat die niet veroorzaakt wordt door een hielspoor. Gelukkig is het verschil tussen hielspoor en een geïrriteerde peesplaat eenvoudig te achterhalen. Til de grote teen op en voel of de spanning onder de voet pijnlijk is. Zo ja, dan is het waarschijnlijk een irritatie of ontsteking van de peesplaat.

Vrijblijvende voetencheck

Pijn in uw hiel kan erg hinderlijk zijn en u beperken in uw dagelijks leven. Blijf niet te lang doorlopen met hielklachten! Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt en laat uw voeten onderzoeken. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck verplicht verder u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.