Haglundse extose

We spreken van haglundse exostose wanneer er sprake is van botaangroei aan de achterzijde van de hiel. Deze voetklacht dankt zijn naam aan orthopedisch chirurg Patrick Haglund, die de aandoening in 1928 voor het eerst beschreef.

Wat is haglundse exostose?

Botten kunnen verdikken wanneer er langdurig druk of wrijving op staat. Vormt zich extra bot aan de achterkant van de hiel van de voet, dan is er sprake van Haglundse exostose. Mensen met deze voetklacht belanden vaak in een vicieuze cirkel: door de druk op de hiel ontstaat botaangroei, door de botaangroei ontstaat er wrijving in de schoen, waardoor er opnieuw botaangroei ontstaat. Mensen met Haglundse exostose hebben hier niet altijd last van. Pijnklachten ontstaan voornamelijk door het dragen van slecht passend schoeisel.

Symptomen haglundse exostose

  • Harde (soms pijnlijke) knobbel op de hiel
  • Roodheid van de huid
  • Verhoogde kans op slijmbeurs- en achillespeesontstekingen
  • Pijnklachten, voornamelijk na het dragen van slecht passend schoeisel

Oorzaken botaangroei op de hiel

Haglundse exostose ontstaat door het dragen van schoenen met een te harde of stugge hielkap. Deze voetklacht wordt ook wel eens de ‘pump bump’ genoemd, omdat het ook veroorzaakt kan worden door de harde rand van pumps. Mensen met een afwijkende stand van de voeten hebben een verhoogde kans op deze voetklacht. Zo komt het vaker voor bij mensen met holvoeten, omdat de druk op de hiel bij hen vaak hoger is.

Mogelijke behandelingen/oplossingen

Bij mensen met Haglundse exostose is het belangrijk de vicieuze cirkel te doorbreken. Behandeling bestaat dan ook uit het wegnemen van de druk op de hiel, zodat botuitgroei in de toekomst voorkomen wordt en de knobbel geen pijnklachten meer geeft. Vaak kan druk of wrijving op de hiel worden voorkomen door de rand van de schoenen iets op te rekken (‘uitknobbelen’ van de hielkap) en af te werken met een zachte rand. Deze schoenaanpassing kan onzichtbaar worden toegepast.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van botaangroei aan de achterkant van de hiel? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. Wij bekijken graag hoe pijnklachten in uw situatie het best kunnen worden verholpen. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.