Kinderen zijn van nature beweeglijk en hebben meestal weinig last van hun voeten. Voeten in de groei zijn flexibel en passen zich gemakkelijk aan. Toch kunnen er ook bij kindervoeten klachten ontstaan.

Verschijnselen bij kindervoeten

Het is goed om bij kinderen in de groei alert te zijn op onderstaande klachten. Op deze manier zorgt u voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van hun voeten.

 • Pijn na veel bewegen, rennen of sport
  Met houding- en bewegingsonderzoek kunnen wij controleren hoe de extra belasting doorwerkt op voeten, enkels en knieën. Schoeisel speelt hierbij een belangrijke rol. Kleine kinderen die pijn aan hun voetjes hebben, weigeren vaak om te lopen en willen vaker gedragen worden. Dit kan een signaal zijn om de voeten te laten onderzoeken.
 • X-benen of O-benen
  De afwijkende voetstand die hiermee gepaard gaat, kan tot klachten leiden in de voet of elders in het lichaam. Tot een jaar of acht zijn wij terughoudend met behandelen, omdat het mogelijk is dat het lichaam dit tijdens de groei zelf corrigeert.
 • Op de tenen lopen
  Bij kinderen die op de tenen lopen wikkelen de voeten zich onvoldoende af. De piekdruk op de bal van de voet en de tenen kan tot klachten leiden.
 • Platvoeten (vanaf vijf à zes jaar)
  Tot een jaar of zes hebben de meeste kinderen platvoeten. De voetboog vormt zich pas rond deze leeftijd. Blijft een kind platvoeten houden dan hoeft dat niet per se tot klachten te leiden, maar dat kan wel.
 • Enkel die naar binnen of naar buiten knikt
  Dit kan te maken hebben met platvoeten. Als de nog flexibele kindervoet doorzakt, knikt de enkel vaak naar binnen. Als het kind er last van heeft, kan een steungevend voetbed een uitkomst zijn.
 • Eelt onder de voet
  Eelt is een teken dat de huid verhardt onder druk. Kindervoeten hebben doorgaans geen tot nauwelijks eelt. Een voetdrukmeting brengt de drukverdeling onder de voet in kaart en helpt de drukpunten te identificeren. Nader onderzoek is nodig om de oorzaak te kunnen herleiden.

Oplossingen voor kinderen met pijn in de voet

Bij kinderen zijn wij terughoudend met hulpmiddelen. Voetonderzoek is een momentopname en gezonde kindervoeten veranderen nog veel in de tijd. Groei en ontwikkeling gaan ook niet altijd geleidelijk. Tijdens de ontwikkeling van kindervoeten worden eventuele lichte afwijkingen vaak op natuurlijke wijze hersteld. Daarom monitoren wij meestal over een wat langere periode of de klachten aanhouden, voordat we op zoek gaan naar steungevende of corrigerende oplossingen.

Vrijblijvende voetencheck

Klaagt uw kind klaagt over voetpijn? Dan adviseren wij dit te laten onderzoeken en de eventuele voetklachten goed in de gaten te houden. Maak gerust een afspraak bij een van onze vestingen voor een vrijblijvende voetencheck. Tijdens dit voetonderzoek controleren wij aan de hand van aantal tests of er iets aan de hand is met de voeten van uw kind. Ook voorzien wij u van een persoonlijk advies.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.