Lopersknie

Een lopersknie (of runners knee) is enorm vervelend. Het betreft een overbelastingsblessure die veel voorkomt bij hardlopers. Naar schatting krijgt vijf tot vijftien procent er ooit mee te maken. De medische benaming voor lopersknie is tractus iliotibialis frictie syndroom.

Wat is een lopersknie?

Aan de buitenzijde van uw bovenbeen loopt een brede pees (de iliotibiale band). Deze pees begint bij uw bovenbeen en hecht vast aan de bovenkant van uw scheenbeen, net onder de knie. Tijdens het (hard)lopen schuift deze pees over de buitenste knobbel van uw knie heen en weer. Raakt de pees geïrriteerd, dan spreken we van een lopersknie.

Symptomen lopersknie

Vaak heeft u geen last van uw knie in het dagelijks leven, maar treedt de pijn geleidelijk op tijdens het sporten of kort daarna. De pijn bevindt zich meestal aan de buitenzijde van uw knie ter hoogte van de dijbeenknobbel. U kunt een lopersknie herkennen aan de onderstaande symptomen:

 • Brandende, stekende pijn aan de buitenzijde van de knie
 • De pijn treedt geleidelijk op tijdens of vlak na het sporten
 • Pijn bij het buigen en strekken van de knie
 • Soms ontstaat er een zwelling
 • Stopt u met sporten, dan wordt de pijn weer minder

Oorzaken

Een lopersknie kan diverse oorzaken hebben. Een snelle toename in de trainingsduur of -intensiteit kan deze overbelastingsblessure uitlokken. Ook zijn er een aantal risicofactoren, te weten:

 • Een verkeerd looppatroon, bijvoorbeeld wanneer de knie te veel naar binnen draait
 • Te veel aan dezelfde kant van een bol wegdek lopen
 • Verminderde kracht of disbalans tussen de kracht van de been- en heupspieren
 • Het overstrekken van de knie (hyperextensie)
 • Ook komt een lopersknie vaker voor bij mensen met O-benen, beenlengteverschil of holvoeten

Behandelingen

Hoe komt u af van die lopersknie? Rust is de beste behandeling gebleken. Door de training tijdelijk te onderbreken of even wat minder intensief te sporten, verdwijnen de klachten vaak vanzelf weer. Bij blijvende of terugkerende klachten is het belangrijk een onderzoek in te stellen zodat de oorzaak van de klacht wordt weggenomen. Heeft u bijvoorbeeld een afwijkend looppatroon, dan kan een podotherapeut u een corrigerende (sport)steunzool aanmeten. Ook kan de podotherapeut u voorzien van oefeningen en adviseren bij het hervatten van uw trainingen.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van een lopersknie? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt en ontdek hoe we deze knieklacht kunnen verhelpen. U ontvangt een deskundig advies, afgestemd op uw situatie. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.