Wanneer de nagel of nagelplaat beschadigd raakt, kan deze gaan ingroeien aan de zijkanten van de nagel. Dit is veelal erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met ontstekingen.

Wat is een ingegroeide teennagel en hoe ontstaat het?

Bij een ingegroeide teennagel groeit de zijkant van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide nagel kan worden veroorzaakt doordat de teennagels te kort geknipt zijn of doordat de hoeken van de nagel zijn weggeknipt. Een andere oorzaak is dat de nagel bol groeit. Dit kan komen door te nauwe of te kleine schoenen, druk van andere tenen, het stoten van de nagel of door veroudering.

Doordat de nagel bol groeit, kan de nagel harder in de huid drukken dan normaal. Ook kan de nagelplaat waarop de nagel groeit te smal zijn voor de nagel, waardoor de nagel aan de zijkanten in de huid drukt. Een ingegroeide nagel komt het vaakst voor bij de grote teen.

Symptomen ingegroeide nagel

  • De huid rondom de nagel is rood, pijnlijk en gezwollen
  • De pijn neemt toe bij het lopen of staan
  • Vorming van wondjes en ontstekingen
  • Eeltvorming in de nagelplooi

Een ingegroeide teennagel voorkomen

Voorkom een ingegroeide teennagel door uw nagels niet te kort te knippen, recht af te knippen en goed passende schoenen te dragen. Ook kun u de druk aan de zijkant van de nagel verminderen door eelt, dode huidcellen en eventuele schimmel regelmatig te verwijderen. De pedicure kan kleine watjes tussen de nagel en de huid plaatsen, zodat de nagel minder in de huid drukt.

Werken bovengenoemde maatregelen onvoldoende? Dan kan een podotherapeut een nagelbeugel (orthonyxie) plaatsen om de vorm van uw teennagel te corrigeren.

Ontstoken teennagel

Ontstaat er door het ingroeien van de nagel een ontsteking? Dan is het belangrijk dat die behandeld wordt. Baden in lauwwarm water (met inweekmiddel of soda) raden we niet aan. Komt er pus uit de ontsteking? Dan kunt u het wondje schoenspoelen onder de douchekop, er eventueel betadine of sterilon op aanbrengen, en er een verbandje of pleister omheen doen. Maak een afspraak bij de pedicure en draag tot die tijd ruime schoenen of slippers om druk op de teen(nagel) te voorkomen.

Vrijblijvende voetencheck

Blijft het ingroeien van teennagels bij u voor problemen zorgen? Meld u dan aan voor een vrijblijvende voetencheck bij u in de buurt en ontdek of er wellicht meer met uw voeten aan de hand is. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.