Peroneus Brevis Longus

Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke spieren: de peroneus brevis (korte spier aan de buitenzijde van de voet) en de peroneus longus (langere spier aan de buitenzijde van de voet). Enkelklachten of klachten aan het onderbeen kunnen veroorzaakt worden door overbelasting van deze spieren.

Wat is peroneus brevis/ longus?

De peroneus brevis en peroneus longus lopen vanaf de buitenzijde van het onderbeen richting de enkel. De peroneus brevis (korte spier aan de buitenzijde van de voet) hecht aan het uitstekende gedeelte midden aan de buitenrand van de voet, terwijl de peroneus longus (langere spier aan de buitenzijde van de voet) onder de voet door richting de grote teen loopt. Beide spieren vervullen een belangrijke rol in het stabiel houden van uw enkelgewricht. De medische term voor pijnklachten aan de aanhechting van deze spieren is tendinopathie.

Bij overbelasting kunnen de pezen geïrriteerd raken of gaan ontsteken. Houdt de overbelasting langdurig aan? Dan ontstaan er scheurtjes in de spieren en kunnen ze helemaal afscheuren. In een enkel geval ontstaan er klachten doordat de pieren uit hun positie schieten. Dit wordt luxatie genoemd. Pijnklachten ontstaan meestal geleidelijk, maar kunnen ook acuut ontstaan door het verzwikken van de enkel.

Symptomen tendinopathie peroneus brevis/longus

  • Zeurende of stekende pijn aan de buitenzijde van de enkel
  • Pijn bij een buitenwaartse beweging van de voet of als de voet naar beneden wordt gestrekt
  • Pijnklachten kunnen uitstralen naar het onderbeen of de tenen
  • Pijnklachten nemen toe bij activiteit (traplopen kan pijnlijk zijn)
  • Instabiliteit van het enkelgewricht, omzwikken
  • Zwelling, warmte en roodheid ter hoogte van de enkel

Oorzaken

Vaak is een afwijkende stand van de voet de oorzaak van klachten rond de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt namelijk voor een overmatige rek op (een van de twee) spieren. Mensen met holvoeten lopen een verhoogd risico, maar ook het dragen van verkeerd schoeisel of een snelle toename van sportactiviteiten kan voor klachten zorgen.

Behandelingen

Wanneer klachten veroorzaakt worden door een afwijkende stand van de voet, biedt een steunzool op maat uitkomst. Deze zool corrigeert de voetstand en geeft ondersteuning daar waar nodig. Wanneer overbelasting door sport de oorzaak is, adviseren wij u enkele weken rust te houden en uw sportactiviteiten daarna rustig op te bouwen. Zwelling, warmte en roodheid door overbelasting van de peroneus brevis of longus kunt u koelen met een ice-pack.

Bij terugkerende klachten rondom het enkelgewricht is het belangrijk een bezoek te brengen aan een voetspecialist. Wij kunnen achterhalen waar uw klachten vandaan komen, deze oplossen en in de toekomst voorkomen.

Vrijblijvende voetencheck

Klachten aan de peroneus brevis en peroneus longus kunnen vaak goed worden verholpen, het is belangrijk het niet te lang te laten sluimeren. Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.