Standafwijkingen aan tenen

Tenen hebben een belangrijke functie in de afwikkeling van de voet en de stabiliteit van ons hele lichaam. Een standafwijking van de tenen werkt door in de totale houding en loopbeweging. We behandelen regelmatig tenen die tegen elkaar aan gedrukt worden, over elkaar heen groeien of mettertijd steeds schever gaan staan. Dit laatste komt vooral voor bij de grote teen. We spreken dan van een hallux valgus. Zijn de tenen gebogen en staan ze in ‘klauwstand’ met de toppen op de grond, dan worden het hamer- of klauwtenen genoemd.

Drukplekken en huid- of nagelirritaties

Een standafwijking van de tenen heeft ook gevolgen voor de drukverdeling onder de voet. Er kunnen drukplekken, eelt of likdoorns ontstaan. Aan de tenen zelf zien we met name vaak huidirritaties of ingegroeide nagels. Deze klachten zijn goed te behandelen door een (medisch) pedicure of podotherapeut.

Behandeling

De behandeling van teenafwijkingen heeft tot doel overmatige druk weg te nemen of te verdelen, pijnlijke plekken te ontlasten of de teenstand te corrigeren. De podotherapeut maakt hierbij gebruik van verschillende therapieën of hulpmiddelen afgestemd op de individuele voet. Goede confectieschoenen kunnen ook aangepast worden om klachten te verhelpen. De orthopedisch schoentechnicus geeft hierover advies. Bij Hanssen Footcare werken podotherapeuten en orthopedisch schoentechnici nauw samen om tot de beste oplossing te komen en voetzorg en schoenen op elkaar af te stemmen.

Hallux valgus

Naarmate we ouder worden, verandert de voetstand. De tenen veranderen mee. Als de grote teen meer naar buiten gaat wijzen, wordt dat een hallux valgus genoemd.

Kromme tenen

Maar dan letterlijk. We hebben het dan over hamer- of klauwtenen. Als tenen in klauwstand staan, kan dat pijn op de toppen veroorzaken of problemen bij de afwikkeling van de voet.