Hallux valgus

Een hallux valgus is een veel voorkomend voetprobleem. Naar schatting heeft 33% van de volwassenen er in meer of mindere mate last van. De scheve teen past door de vergroeiing niet meer goed in de schoen. Goed passend schoeisel kan pijn en ontstekingen voorkomen.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. Bij een hallux valgus wijst de grote teen naar buiten, in de richting van de tweede teen. Aan de binnenzijde van de voet (ter hoogte van het eerste middenvoetsbeentje) ontstaat een knobbel, ook wel de ‘bunion’ genoemd. Deze knobbel kan pijn geven. Doordat de bult constant langs de binnenkant van de schoen schuift kunt u last krijgen van huidirritaties, ontstekingen of zelfs wonden.

Verschijnselen hallux valgus

  • Uw grote teen staat scheef en er ontstaat een knobbel aan de binnenzijde van de voet
  • Een vermoeid gevoel in uw voorvoet
  • Eeltvorming op de knobbel en/of onder de voet
  • Huidirritaties, ontstekingen en/of wonden

Wat zijn de oorzaken?

Een van de oorzaken van een hallux valgus is veroudering. Naarmate u ouder wordt, verandert de voetstand en de vorm van uw voet door verschillende invloeden. Bijvoorbeeld door een veranderend looppatroon, gewichtstoename en/of slijtage aan weefsels en gewrichten. Tijdens dit proces kan de grote teen steeds verder naar buiten gaan staan. Ook erfelijkheid speelt een rol. In sommige families komt deze voetklacht vaker voor dan normaal. Bij kinderen komt een scheve grote teen zelden tot nooit voor.

Oplossingen voor een scheve grote teen

Ontstaan er pijnklachten bij een hallux valgus? Dan komt dit vaak omdat normale confectieschoenen niet meer passen. Een bredere confectieschoen kan verlichting bieden. Blijft de knobbel gevoelig of pijnlijk? Dan is het bij schoenen van goede kwaliteit vaak mogelijk kleine aanpassingen te doen. Denk aan het oprekken van het leer op de plek van de knobbel.

Tip: kies voor materialen die zich aanpassen aan de vorm van uw voet, zoals leer. Schoenen van goede kwaliteit zorgen vaak al voor een vermindering van uw klachten.

Afwikkelingshulp of zool op maat

Verminderen uw pijnklachten onvoldoende? Een schoenaanpassing in de vorm van een afwikkelingshulp (een extra dikke, afgeronde zool) kan verlichting bieden. Zo’n afwikkelingshulp kan normaal gesproken eenvoudig aan uw bestaande schoenen gemaakt worden. Een andere oplossing is een op maakt gemaakt voetbed dat extra steun geeft aan de voorzijde van uw voet.

Gratis voetencheck

Heeft u last van een scheve grote teen? Wilt u weten wat de beste manier is om van uw hallux valgus klachten af te komen? Meld u aan voor een gratis voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Afspraak maken gratis voetencheck

  • In verband met uw privacy adviseren wij u geen medische gegevens achter te laten in dit veld.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanpassen van uw eigen schoenen

Heeft u last van knellende schoenen? Soms is de drukplek te ontzien door uw bestaande schoenen aan te passen. Vraag ons gerust om advies.

Contact opnemen met een van onze vestigingen

Eelt

Eelt wordt gevormd op plekken waar te veel druk op de huid wordt uitgeoefend. Het is gemakkelijk zelf te verwijderen. Blijft eelt een hardnekkig probleem, maak dan een afspraak bij de pedicure.

Afspraak maken pedicure

Ervaring van een klant

“Mijn kinderen noemen het omaknobbels. Plagend bedoeld, maar toch steekt dat wel een beetje als je net 40 bent. Feit was wel dat ik steeds lastiger leuke schoenen kon vinden die niet knelden.”

Lees het verhaal van Sandra