Voeten en neuropathie

Neuropathie: gevoels- en/of bewegingsstoornis

“Tijdens mijn spreekuur zie ik regelmatig patiënten met neuropathie. Deze patiënten hebben last van een gevoels- en/of bewegingsstoornis die zich op verschillende manieren kan uiten. Zoals het gevoel op eieren te lopen, een doof gevoel in de voeten, last van prikkelingen, tintelingen en/of pijn. Pijn door neuropathie kan ontstaan door iets wat helemaal geen pijn doet. Zo heb ik een patiënt die alleen al van dekens behoorlijk veel pijn krijgt. Maar het tegenovergestelde zie ik ook: ondanks een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de pijn, voelt de patiënt de pijn niet. Hij of zij heeft dan (nagenoeg) gevoelloze voeten. Ook zie ik vaak dat de kleine voetspieren minder of niet meer aangestuurd worden, waardoor er andere voetstanden ontstaan, zoals klauwstand of holvoeten.

Onbehandelbaar

Neuropathie is niet te behandelen. Soms kunnen pijnstillers helpen; maar een beschadigde zenuw is voor altijd beschadigd en niet meer te herstellen. De meeste neuropathiepatiënten die ik zie, zijn doorverwezen door hun behandelend specialist, huisarts of podotherapeut om ernstige voetproblemen te voorkomen met schoenen die neuropathie-proof zijn.

Problemen voorkomen

Als een patiënt met neuropathie bij mij op het spreekuur komt, wil ik graag precies weten wat hij of zij van mij verwacht. Want het moet voor hem of haar duidelijk zijn dat ik de pijn niet kan wegnemen. En ook het gevoel kan ik niet teruggeven. Wel kan ik helpen om met orthopedische schoenen de voeten te ondersteunen of problemen aan de voeten te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er een passende schoen komt waarin de patiënt geen last van drukplekken krijgt en voldoende steun heeft om zich te bewegen. Daarnaast zorgen we dat de schoen een verstevigde neus heeft, zodat de tenen extra beschermd zijn tegen stoten. Want neuropathie kan best gevaarlijk zijn!

Let op met neuropathie

Neuropathiepatiënten met een sterk verminderd of überhaupt geen gevoel in de voet, merken vaak niet dat ze (bijna) niets voelen. Ze voelen niet dat ze zich stoten, dat het badwater te heet is of er iets in hun schoen zit. Oplettendheid blijft geboden, want de gevolgen kunnen desastreus zijn. Zo ken ik een diabetespatiënt die zijn orthopedische schoenen uitdeed en deze naast de bank zette. Hij was televisie aan het kijken en pistachenootjes aan het eten. Eén schilletje viel per ongeluk in zijn schoen. Als hij later zijn schoenen weer aantrekt, voelt hij niet dat de schil van het nootje in zijn schoen zit. Om een lang verhaal kort te maken: het wondje ging ontsteken en uiteindelijk moest zijn voet geamputeerd worden.

Voetcontrole

Daarom zeg ik tegen al mijn neuropathiepatiënten -en ik kan het niet vaak genoeg herhalen – : check minimaal één keer per dag je schoenen en je voeten! Kijk of er niets in de schoenen zit en contoleer je voeten. Let daarbij op wondjes, kloven, eeltvorming en de kleur van de huid. En als je niet onder je voeten kunt kijken, leg dan een spiegeltje op de grond; dan kun je zo toch onder de voeten kijken. Dat is zo belangrijk, want het kleinste steentje kan rampzalige gevolgen hebben.”

Afspraak maken

Wilt u weten welke schoenen voor uw voeten het meest geschikt zijn? Maak eenvoudig een afspraak met een van onze orthopedisch schoentechnologen door het formulier hieronder in te vullen. Wij voorzien u graag van advies en helpen u veilig en comfortabel te lopen.

Freek orthopedisch schoentechnicus Heerlen

Freek

Bewegingstechnoloog en orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Afspraak maken

  • In verband met uw privacy adviseren wij u geen medische gegevens achter te laten in dit veld.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen