3D-geprint orthopedisch maatvoetbed (steunzool)

3D-printen van orthopedische maatvoetenbedden (steunzolen)

De ontwikkeling van 3D-printtechnologie gaat razendsnel. Dat is te zien in de enorme groei die de 3D- printing industrie doormaakt. Ook in de medische en paramedische gezondheidszorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van 3D-printing. Neem bijvoorbeeld 3D-geprinte protheses of de meest recente ontwikkelingen om weefsel, bloedvaten en organen te printen. Ook wij maken gebruik van deze printtechnologie. Zo hebben we een 3D-printer om de orthopedische maatvoetbedden, ook wel steunzolen genoemd, te printen.

Het is altijd maatwerk

Orthopedisch maatvoetbedden (steunzolen) worden altijd op maat gemaakt. Geen voet is immers hetzelfde. Dat geldt ook voor uw voeten. Het is altijd maatwerk.  Net als bij een handgemaakt orthopedisch maatvoetbed begint de productie van een 3D- geprint orthopedisch maatvoetbed met het maken van een blauwdruk of scan van de voet. Op basis van deze blauwdruk of scan, de klachten van de patiënt en het advies van de orthopedisch schoentechnoloog, ontwerpen we vervolgens met de computer het orthopedisch maatvoetbed (steunzool). Het ontwerpen doen we met speciale CAD-software (= Computer Aided Design), waardoor het orthopedisch maatvoetbed tot op de millimeter nauwkeurig getekend kan worden.

Bijzondere grondstof als ‘inkt’

Als het ontwerp klaar is, wordt het ‘vertaald’ naar een printinstructie voor de 3D-printer. Hierna start het printproces: laagje voor laagje wordt er geprint. Het filament (= de ‘inkt’) dat de 3D-printer gebruikt is een zogenaamd thermoplastisch elastomeer (TPE). Het TPE dat wij gebruiken komt gesmolten uit de printkop, schuimt iets op en wordt dan hard. Niet keihard, maar dusdanig dat het orthopedisch maatvoetbed (steunzool) elastisch en buigbaar blijft. Bovendien heeft TPE als eigenschap dat het heel comfortabel aanvoelt en de stevigheid biedt die nodig is.  Een nadeel van dit TPE is kan zijn dat het door zijn hardheid minder geschikt is voor een hele kleine groep klanten die extra zachte steunzolen nodig hebben. Voor deze kleine groep mensen blijven we dus gewoon op de ouderwetse manier, handmatig orthopedische maatvoetbedden (steunzolen). Het heet immers niet voor niets een orthopedisch maatvoetbed.

Wel of geen dekje op het orthopedisch maatvoetbed (steunzool)

Deze ambachtelijk gemaakte maatvoetbedden worden opgebouwd uit verschillende elementen van verschillende materialen met daar bovenop een dekje als afdekmateriaal. Dit dekje voorkomt dat de voet gaat glijden of schuiven in de schoen. Een 3D-geprint orthopedisch maatvoetbed heeft geen dekje nodig, omdat het geprinte materiaal iets stroever is, waardoor de voet niet glijdt of schuift in de schoen.

Het verschil: betere reproduceerbaarheid

Het grootste verschil tussen een handmatig gemaakt orthopedisch maatvoetbed en een 3D-geprint orthopedisch maatvoetbed zit in de reproduceerbaarheid; oftewel in het namaken. Een traditionele orthopedisch maatvoetbed (steunzool) blijft ambachtelijk vakwerk en wordt aan de hand van een bouwtekening volledig met de hand gemaakt. Dat klinkt natuurlijk goed, maar iedere orthopedische schoentechnoloog interpreteert zo’n bouwtekening net even iets anders, heeft zijn eigen techniek en schuurt en freest de benodigde rondingen en welvingen net even anders. Daardoor zijn er altijd -weliswaar minimale- verschillen tussen handgemaakte orthopedische maatvoetbedden. Dat heb je met een 3D geprint orthopedisch maatvoetbed niet. Je drukt op print en even later ligt er een nieuwe orthopedisch maatvoetbed: een exacte kopie van de vorige.

Beter voor het milieu

Eén van de redenen dat Hanssen Footcare investeert in 3D-printtechnologie is om het gebruik van grondstoffen te verminderen en zo ons afval te beperken. In de traditionele productie wordt inefficiënt gebruik gemaakt van materiaal. Door het frezen en schuren van de steunzolen ontstaat veel restmateriaal. Dit restmateriaal kan niet hergebruikt worden en wordt weggegooid. Deze verspilling van grondstoffen is bij 3D-geprinte orthopedisch maatvoetbed (steunzool) niet aan de orde. Het 3D-geprinte orthopedisch maatvoetbed wordt immers kant-en-klaar geprint, zodat er niets weggegooid hoeft te worden. Deze manier van produceren is dus heel milieuvriendelijk.

Wilt u meer weten over 3D-geprinte orthopedische maatvoetbedden (steunzolen)?

Dat kan. Maak een afspraak bij de voor u dichtstbijzijnde vestiging en we bekijken dit samen met u.