Mijn hulphond helpt met schoenen uittrekken 

Sinds mijn 34e ben ik gebonden aan een rolstoel. Dankzij mijn steun en toeverlaat Edor kan ik gaan en staan waar ik wil. Mijn hulphond helpt me waar en wanneer hij kan. Hij kan bijzonder veel: hij helpt bij het zetten van een trombosespuit tot het uitdoen van mijn orthopedische schoenen.

Ik wil niet afhankelijk zijn

Toen ik 34 was, is bij mij rugletsel geconstateerd, waardoor ik veel pijnklachten en een verminderde spierfunctie heb. Vanaf die tijd zit ik in een rolstoel en ben ik voor alles afhankelijk van anderen. Aankleden… pas als iemand anders tijd heeft, schoenen uit… pas als iemand anders tijd heeft… ik moet steeds mensen om hulp vragen. En als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel om steeds om hulp te vragen en om afhankelijk te zijn. Ik weet nog goed hoe mijn dag eruit zag. Dan zat ik te wachten op de thuiszorg totdat deze eindelijk kwam. De thuiszorg hielp me uit bed… en dan begon mijn dag pas. Ik kwam bijna nooit buiten. Mensen ontwijken je als je alleen in een rolstoel zit. Alsof je niet bestaat. Dat is niet bepaald leuk. Eigenlijk zat ik de hele dag thuis te wachten totdat mijn man terugkwam van zijn werk. Ik had volstrekt geen regie over mijn eigen leven.

Hulphond Nederland

Dat veranderde toen ik een tv-programma zag over Hulphond Nederland. Deze organisatie helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Ik nam contact op met Hulphond Nederland en kwam in aanmerking voor een hulphond. Dat was eerst de zwarte Labrador Diejay en sinds 2012 is dat Edor. Dat is inmiddels alweer zeven en een half jaar gelden. Edor is een ADL-hulphond. Hij is getraind om mij te helpen met allerlei praktische handelingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Aankleden, een deur open maken, licht aan en uitdoen, was uit de wasmachine halen, mijn steunkousen uittrekken… Edor kan het allemaal. Zelfs met het zetten van spuiten helpt hij mee. Dat heb ik hem zelf geleerd. Dan zet ik de naald van de trombosespuit in mijn been en duwt hij de plunjer (=zuiger) van de spuit in. Daar heb ik de kracht niet voor en hij wel.

Meer vrijheid en zelfstandigheid

Edor is mijn maatje, mijn steun en toeverlaat. Ik heb een echte klik met hem. Hoe bijzonder die klik is, blijkt uit het feit dat Edor het aanvoelt als ik een epileptische aanval krijg. Hij gaat dan over mij heen hangen. Dan weet ik dat ik mijn elektrische rolstoel moet uitzetten, want er komt iets aan. Dankzij Edor ben ik ook meer sociale contacten gaan krijgen. Negeerden mensen mij zonder Edor, mét Edor was ik in één keer een aanspreekpunt. Mensen spraken mij buiten spontaan aan: ‘Hallo, wat is dat voor hond, wat doet hij voor u?’ En nu, na al die jaren met Edor, word ik buiten door heel veel mensen begroet en maak ik vaker een praatje. Mijn wereld is groter geworden. Daar ben ik Edor zo dankbaar voor, want dankzij hem heb ik weer een leven gekregen, dat ik eigenlijk niet meer had. Ik heb weer meer vrijheid en zelfstandigheid!

Uittrekken van schoenen

Hoe goed Edor me ook hielp, er was nog één ding waarin ik wel de hulp van mensen nodig had: het uittrekken van mijn orthopedische schoenen. Als Edor dat voor mij zou kunnen doen, dan zou ik op ieder gewenst moment mijn schoenen kunnen uitdoen om even te rusten. Nu moest ik daarvoor steeds wachten op de thuiszorg. Samen met Freek, mijn orthopedisch  schoentechnoloog in Heerlen, hebben we goed gekeken naar Edor: wat zou voor Edor het makkelijkst zijn om een schoen te openen en uit te trekken? En wat kon ik hem wel of niet leren om dat te doen?

Gaan en staan waar ik wil

Freek kwam met een paar goede ideeën die hij is gaan uitwerken. We hebben een aantal  probeersels gehad. Die hebben uiteindelijk geleid tot deze orthopedische schoenen met speciaal aangepaste sluitingen voor Edor; schoenen die hij voor mij kan openmaken en uittrekken. Dat is natuurlijk prachtig! Ik heb nu twee paar: een paar met ritsen en een paar met klittenband. Dankzij de inspanningen van Freek en zijn collega’s, en de hulp van mijn bijzondere hulphond Edor, heb ik veel meer vrijheid om te gaan en staan waar èn wanneer ik wil.

Jolanda Noordeloos draagt orthopedische maatschoenen van Hanssen Footcare Heerlen

Hier vindt u ons

Hanssen Footcare heeft vestigingen en spreekuurlocaties in verschillende regio’s.

Meer weten?

Maak een afspraak met een van onze schoenspecialisten. Zij geven u een advies op maat.

Vakmanschap op maat

Een uitgebreide collectie voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen.