Ziekte van Sever: hielpijn bij kinderen

De ziekte van Sever is een hielbeenontsteking bij kinderen. De klacht komt vooral voor bij kinderen tussen de 7 en 13 jaar, vaker bij jongens dan bij meisjes. Heeft uw kind last van pijnklachten aan de achterkant van de hiel, ter hoogte van de aanhechting van de achillespees? Worden deze klachten erger tijdens of na het sporten? Dan is er mogelijk sprake van het syndroom van Sever, ook wel Morbus Sever genoemd.

Hoe ontstaat de ziekte van Sever?

Kinderen hebben een onvolgroeid skelet. Op de plek waar de achillespees vasthecht aan het bot bevindt zich een groeischijf van kraakbeen. Bij de ziekte van Sever is deze groeischijf geïrriteerd geraakt. Dit kan ontstaan door een snelle groei, of door overbelasting die veelal ontstaat bij ‘spring sporten’ zoals voetbal, basketbal of atletiek.

Wat zijn de klachten en symptomen?

De ziekte van Sever is een pijnlijke aandoening. Kinderen met deze voetklachten klagen vaak over langdurige, zeurende pijn aan de achterkant van de hiel. Deze kan zo heftig worden dat het lopen wordt bemoeilijkt, of kinderen gaan (letterlijk) op hun tenen lopen om de achillespees zo min mogelijk te belasten. Naast pijn, treedt in sommige gevallen ook zwelling op.

Let op: kinderen met deze voetklachten hebben er vaak last van tijdens en vlak na het sporten. De voeten zijn dan pijnlijk en stijf.

Verschil tussen kinderen en volwassenen

De hielpijn die ontstaat door de ziekte van Sever bij kinderen, is vergelijkbaar met hielspoorklachten bij volwassenen. Toch is het een andere aandoening. De ziekte van Sever betreft een irritatie van de groeischijf, terwijl hielspoor wordt veroorzaakt door botuitgroei aan het hielbeen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als podotherapeut stel ik de diagnose op basis van een vraaggesprek met u en uw kind. We bespreken waar het pijn doet, wanneer pijnklachten aanwezig zijn en ook wanneer het weer afneemt. Vervolgens onderzoek ik hoe uw kind staat, loopt en hoe beweeglijk de voeten zijn. Voor dit onderzoek maken we gebruik van meetinstrumenten, zoals een podoscoop (spiegelplaat) en voetscanner.

Behandeling syndroom van Sever

De ziekte van Sever gaat meestal vanzelf weer over. De behandeling is erop gericht de pijnklachten bij uw kind zoveel mogelijk te verminderen. Dat kan door rust te houden en sportactiviteiten te verminderen of tijdelijk te stoppen. Een periode van twee tot drie maanden is daarbij veelal voldoende. Ook kan een schokdempende (sport)zool of hielverhoging voor kinderen verlichting bieden. Op deze manier wordt de druk op de hiel verminderd.

Voorbeeld uit de praktijk

Hielpijn kinderenEen steunzool werkte ook voor Mats, die enige tijd terug samen met zijn vader langs kwam voor een voetencheck. Mats was een fanatieke sporter en in drie maanden tijd zo’n 30 centimeter gegroeid. Na het lopen en sporten had hij pijn. Het voetonderzoek wees uit dat Mats last had van platvoeten en verkorte kuitspieren. Hierdoor zakt zijn voet te veel naar binnen en ontstond er een grote trekkracht op zijn achillespees. Dit resulteerde in een ontstoken groeischijf achter het hielbeen; de ziekte van Sever.

Met steunzolen op maat, het advies even wat rustiger aan te doen en rek- en strekoefeningen uit te voeren, waren de klachten bij Mats na 3 maanden verdwenen.

Wat kunt u doen?

Heeft uw kind mogelijk last van de ziekte van Sever? Maak dan een afspraak voor een voetencheck in een van onze vestigingen. Tijdens deze voetencheck krijgt u advies om ervoor te zorgen dat uw kind zo snel mogelijk weer klachtenvrij is. Onze voetencheck is vrijblijvend en verplicht u tot niets.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen