Niet log of lelijk, maar echt mooie laarzen

Niet log of lelijk… maar echt mooi!

Toen een vriendin suggereerde om orthopedische schoenen te laten maken, was ik niet enthousiast. Ik had het beeld dat orthopedische schoenen altijd log, lelijk en allesbehalve modieus zijn. Dat beeld is nu behoorlijk bijgesteld. Ik ben echt blij met mijn mooie orthopedische laarzen en draag ze met veel plezier.

Lymfoedeem

Tijdens de zwangerschap van mijn eerste kind kreeg ik plotseling last van een gezwollen linkerbeen. De verloskundige sprak nog sussend dat dit wel vaker voor kwam en zou verdwijnen. Dat gebeurde ook, maar niet voorgoed. Tijdens twee opvolgende zwangerschappen werd mijn been weer dik. Ook toen verdwenen de klachten weer. Maar dat gebeurde niet tijdens mijn laatste zwangerschap. Mijn been bleef dik. De huisarts en diverse andere artsen stonden voor een raadsel. Niemand wist wat dit was. En de klachten namen toe. Ik had vaak last van infecties en uiteindelijk ook van wondroos en was echt ziek. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar Centrum Oosterwal in Alkmaar. Daar werd aangeboren lymfoedeem in een vergevorderd stadium geconstateerd. Vanaf de geboorte zijn dan minder lymfebanen aanwezig, waardoor op latere leeftijd door een abnormale ophoping van eiwitten en vocht een pijnlijke zwelling ontstaat.

Behandeling lymfoedeem

Mijn lymfestelsel was onherstelbaar beschadigd. Het was een periode van getob en ellende. Infecties en wondroos die maar bleven terugkomen. Ondanks verwoede pogingen om het oedeem terug te dringen was mijn been inmiddels tweeëneenhalf keer zo dik. Mijn hobby en passie, marathon lopen, leek definitief voorbij. Ik kon niks meer, was altijd moe en had veel pijn. Werken werd moeilijk en mijn sociale leven stond op een laag pitje. Toevallig kwam ik in die periode met een onbekende man in gesprek. Hij adviseerde mij om naar het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten te gaan. Zijn vriendin had – net als ik – ook lymfeoedeem en was daar met succes behandeld. Dat advies heb ik opgevolgd. De oefentherapie, operatie en de revalidatie die volgden waren succesvol.

Schoenen passen niet meer

Door het lymfoedeem waren mijn onderbeen en voeten zo gezwollen dat kleding en schoenen niet meer pasten. Ik liep hele dagen op moonboots. Dat was niet prettig. Ik had weinig steun aan die moonboots en ik liep er voortdurend in te zweten. Soms wisselde ik ze af met Crocs. Dat was ook geen pretje. Uiteraard was ik op zoek naar iets anders, maar niks paste. Ik werd er helemaal  moedeloos van. Totdat een vriendin van mij vertelde dat ik recht had op orthopedische schoenen. Eerlijkheidshalve stond ik niet te springen. Dat waren in mijn beleving van die lelijke schoenen met een grote hak en dikke zool. Daar zat ik echt niet op te wachten. Uiteindelijk heb ik toen toch een afspraak gemaakt met de revalidatiearts van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Deze gaf aan dat ik orthopedische maatschoenen nodig had. Hij attendeerde mij op Hanssen Footcare, die een deur verderop zat. Orthopedisch schoentechnoloog Bart heeft toen mijn eerste paar laarzen gemaakt.

Schoenen op maat

Ik weet nog goed hoe de eerste afspraak verliep. Ik was nogal terughoudend. Het leek me verre van waarschijnlijk dat die orthopedische schoenmaker een sierlijke en effectieve oplossing zou hebben. Ik had namelijk een behoorlijk rijtje aan eisen: de laarzen moesten goed zitten, steun geven aan mijn onderbeen, goed afgesloten zitten zodat er niet onverhoopt een steentje in kon komen en tot slot: ze moesten modieus zijn. Dus niet van die lelijke, logge laarzen, maar mooie laarzen. Mijn eerste paar kreeg ik in 2014 en dat waren prima laarzen! De blauwe laarzen die ik nu aan heb zijn net nieuw en die overtreffen alles. Het model en de kleur zijn heel mooi. De wreef is hoger gemaakt, de schacht is rekbaar en de tenen zijn beschermd. Ik kan er perfect mee uit de voeten; letterlijk! Ze geven steun en bescherming. En omdat ze er goed uitzien, heb ik meer zelfvertrouwen als ik buiten kom. Ik ben er echt heel gelukkig mee. Mijn oude idee dat orthopedische schoenen lelijk zijn, klopt dus echt niet…

Ingrid Tuinstra (55) draagt orthopedische laarzen van Hanssen Footcare Haarlem

Damesschoenen op maat

Maak een afspraak

Voor een afspraak of advies kunt u altijd contact opnemen. Bel ons of stuur een e-mail.

Vergoedingen

Zorgverzekeringen en vergoedingen 2022

Er zijn steeds meer verschillen in vergoedingen en de manier waarop u voor vergoeding in aanmerking komt. De belangrijkste verschillen tussen zorgverzekeringen vindt u in dit overzicht.