Hallux valgus schoenen

Heeft u last van een hallux valgus (scheve grote teen)? Hallux valgus schoenen of schoenen met een aanpassing zijn de oplossing voor de pijnlijke knobbel van de grote teen.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een vervelende voetklacht die vaak ontstaat op latere leeftijd. Een hallux valgus komt meer bij vrouwen voor en kan erfelijk bepaald zijn. Daarnaast kunnen verschillende voetafwijkingen tot gevolg hebben dat een hallux valgus ontstaat. Het is een geleidelijk proces waarbij de grote teen steeds een stukje schever gaat staan. De grote teen wijst in de richting van de andere tenen. Er ontstaat hierdoor een knobbel aan de binnenzijde van de voet. Deze knobbel wordt ook wel ‘bunion’ genoemd. Op de pagina over hallux valgus leest u alles over deze voetklacht.

Schoenen voor hallux valgusKnellend schoeisel

Mensen met een kleine afwijking in de stand van de grote teen kunnen vaak prima uit te voeten met normale confectieschoenen. Verergert de voetklacht en gaat de schoen aan de voorzijde knellen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Vaak lopen mensen veel te lang door. Dit heeft een pijnlijk of zelfs ontstoken teengewricht tot gevolg.

Een schoenmaat groter?

Veel mensen die voor het eerst bij mij op consult komen hebben zodanig veel pijn dat ze daar een oplossing voor willen vinden. In de loop van de tijd zijn ze schoenen gaan kopen die één of soms zelfs twee maten groter zijn. Dit om het knellen aan de voorzijde van de voet tegen te gaan. Een logische keuze, maar eentje die helaas vaak voor nog meer voetklachten zorgt. Omdat de schoen aan de achterzijde niet goed aansluit, gaat de hiel slippen. Dit is een teken dat het tijd is voor een (deels) aangepaste schoen.

Schoenen voor hallux valgus

Er bestaan geen kant-en-klare schoenen voor hallux valgus. Hallux valgus schoenen zijn schoenen die zijn aangepast aan de stand van uw grote teen. Daarbij kijken we altijd specifiek naar uw situatie. Voor mensen met een lichte hallux valgus kan het oprekken van de confectieschoen uitkomst bieden. Is de scheefstand van de teen bij u wat verder gevorderd, dan zijn er een aantal opties:

 • Semi-orthopedische schoenen (OSB)
  Semi-orthopedische schoenen zijn verkrijgbaar zijn in diverse breedtematen. Voor veel mensen met een hallux valgus is een schoen die breder is aan de voorzijde en tevens goed aansluit aan de achterkant van de voet een geschikte oplossing.
 • Orthopedische schoenen (OSA)
  In sommige gevallen kunnen we geen geschikte semi-orthopedische schoen vinden. We kunnen dan besluiten zelf een hallux valgus schoen op maat voor u te maken. Geen reden tot paniek: wij passen de schoen niet alleen aan op uw voet, maar houden ook rekening met de gewenste stijl van de schoen. Daarnaast hebben we tegenwoordig allemaal trucjes om schoenaanpassingen zoveel mogelijk te verbloemen.
 • Steunzolen en/of afwikkelbalkje
  Een (semi-)orthopedische schoen biedt vaak al veel verlichting, omdat de voet niet bekneld wordt. In enkele gevallen combineren we goed passende schoenen met een steunzool op maat of afwikkelbalkje onder de voet. Deze hulpmiddelen worden in de schoen verwerkt en zorgen ervoor dat er zo min mogelijk druk op uw grote teen komt te staan. Door de grote teen zo min mogelijk te laten bewegen, wordt het gewricht ontlast en verminderen de pijnklachten.

Hallux valgus klachten? Kom langs voor een vrijblijvende voetencheck

Het mooie aan hallux valgus klachten is dat ze over het algemeen goed te verhelpen zijn. De meeste mensen gaan met een aangepaste of op maat gemaakte hallux valgus schoen weer pijnvrij door het leven. Heeft u klachten veroorzaakt door de scheefstand van uw grote teen, dan wil ik u op het hart drukken hier niet te lang mee rond te blijven lopen. Maak een afspraak voor een voetencheck en laat uw voeten vrijblijvend onderzoeken. U ontvangt van ons een deskundig advies, specifiek voor uw voeten.

Hymke - Hallux Valgus schoenen

Hymke

Orthopedisch schoentechnoloog

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen