Beenlengteverschil corrigeren

Is uw ene been langer dan het andere been? Dan kan dat klachten veroorzaken. Beenlengteverschil corrigeren kan met diverse hulpmiddelen. Samen met u ga ik graag de pijn te lijf. Deze blog gaat over de mogelijkheden die we hiervoor hebben.

Verhoogde schoenzool of dikker voetbed

Beenlengteverschil corrigeren kan onder meer met een verhoogde schoenzool. Schoenen kunnen worden aangepast om de benodigde extra hoogte in de hak of zool te verwerken. Wordt ook het maatvoetbed (de steunzool) verhoogd, dan kijk ik nog eens kritisch naar de schoenen. Die moeten dan namelijk geschikt zijn voor én de hak-/zoolaanpassing én de steunzolen.

Als de steunzool dikker wordt, dan komt de voet vanzelfsprekend hoger in de schoen te staan. Het is belangrijk te controleren of de hielomsluiting dan nog hoog genoeg is en voldoende steun geeft. Niet alle schoenen zijn geschikt, dus voordat ik aan de slag kan, beoordeel ik ze. Indien de schoenen niet geschikt zijn, geef ik uitleg en advies waaraan ze moeten voldoen.

Wennen en testen

Zodra de schoen en/of steunzool aangepast is, gaat de patiënt het verschil merken. Aangezien het altijd even wennen is, controleren we na de gewenningsperiode of de verhoging het juiste effect heeft en of de pijnklachten opgelost zijn. Twijfel ik of de hoogte voldoende is, dan kan ik met een dun spietje werken dat tijdelijk onder het voetbed in de schoen gelegd wordt. Zo kan getest worden of dat beetje extra verhoging meer loopcomfort geeft. En zo niet, dan is dat spietje ook snel weer weggehaald, zonder dat we daar ingrijpende aanpassingen voor hoeven te doen. Is de tijdelijke verhoging goed, dan wordt die de volgende keer meegenomen in de zool van de schoen.

Het effect van beenlengteverschil corrigeren

De meeste mensen voelen direct effect van de verhoging in schoen of steunzool, maar moeten wel even wennen. Ik hoor vaak dat de schoenverhoging de eerste periode wat vreemd, maar wel goed voelt en dat mensen daarna opgelucht en blij zijn dat de pijn verdwenen is.

Maak een afspraak

Heeft u klachten en denkt u dat deze veroorzaakt worden door beenlengteverschil? Bijvoorbeeld omdat uw klachten ontstaan zijn na een knie- of heupoperatie? Maak dan een afspraak bij een van onze vestigingen. Voorafgaand aan die afspraak alvast een aantal tips:

  • Neem uw eigen schoenen mee die u wilt laten ophogen, liefst meerdere paren. Dan kan ik beoordelen of een verhoging bij die schoenen mogelijk is. En of steunzolen in combinatie met uw schoenen mogelijk zijn.
  • Het is belangrijk dat u van schoenen kunt wisselen, want schoenen moeten kunnen luchten. Zodra de juiste hak-/zoolverhoging gevonden is, raad ik u aan om minimaal nog een ander paar aan te laten passen. Zo heeft u meerdere schoenparen die uw beenlengteverschil corrigeren.
  • Ik leg u graag uit wat er door de zorgverzekering vergoed wordt. Wilt u meer schoenen laten aanpassen dan vergoed wordt, dan kunt u natuurlijk ook zelf de aanpassing betalen voor vervolgparen. Dan heeft u meer keus uit geschikte schoenen en voorkomt u dat de pijnklachten terugkeren.

Ron

Orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Afspraak maken

  • In verband met uw privacy adviseren wij u geen medische gegevens achter te laten in dit veld.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen