Steunzolen voor platvoeten

Wanneer de boog van de voet is doorgezakt, spreken we van platvoeten of doorgezakte voeten. Veel cliënten wiens voeten volledig op de grond rusten, komen op mijn spreekuur omdat ze steunzolen voor platvoeten willen laten aanmeten. Echter, het doorzakken van de voetboog is lang niet altijd de oorzaak van de voetklachten

Een stukje theorie

Om dit goed te kunnen begrijpen is het belangrijk te weten dat we onderscheid maken tussen twee soorten platvoeten: stugge en flexibele platvoeten. Bij flexibele platvoeten verdwijnt de voetboog bij het neerzetten en afwikkelen van de voet. Wanneer er geen druk op de voet gezet wordt, is de boog wel zichtbaar. U kunt achterhalen of dit bij u het geval is door op een stoel te gaan zitten, uw voet van de grond te tillen en te kijken of de boog te zien is. Is dit niet het geval, dan heeft u last van stugge platvoeten (officieel een contracte platvoet genoemd). Dit type platvoet ontstaat vaak op latere leeftijd.

Geen platvoet, maar valgusstand

Platvoet-of-valgusstandNaast het doorzakken van de voetboog kan ook het naar binnen kantelen van de enkel ervoor zorgen dat uw voet (bijna) volledig op de grond komt te staan. De voet staat dan plat op de grond, maar u heeft geen platvoeten, maar een zogenoemde valgusstand. Een valgusstand ontstaat door het verzwakken van de spieren en banden in uw enkels, of door een te korte achillespees.

Bij holvoeten met een naar binnen gekantelde enkel zie je echter nog steeds de voetboog en een normale voetafdruk. De voetafdruk is dan niet volledig plat op de grond. Je ziet in de afdruk meestal wel een kleine uitstulping ter hoogte van de binnenenkel.

Veel mensen met een valgusstand krijgen vervelende lichamelijke klachten. Het naar binnen knikken van de enkels zorgt er namelijk voor dat ook uw knieën naar binnen moeten bewegen. Het kniegewricht is echter alleen geschikt voor voorwaartse bewegingen. Ik vergelijk dit fenomeen altijd met een auto waarvan de voorwielen iets naar binnen toe gedraaid zijn. Je kunt er wel even mee rijden, maar uiteindelijk gaat de auto kuren krijgen.

Steunzolen voor platvoeten of valgus stand

Heeft u last van doorgezakte voeten? Denkt u dat u platvoeten heeft? Dan gaan we eerst achterhalen wat daar de oorzaak van is alvorens we op zoek gaan naar de oplossing. Heeft u last van een stugge  platvoet, dan kunnen we deze niet meer terugbrengen naar zijn oorspronkelijk vorm. We zullen dan kijken hoe we uw voeten goed kunnen ondersteunen zodat pijnklachten verminderen.

Bij mensen met flexibele platvoeten of een valgusstand gaan we de voetstand wel corrigeren. Dit doen we bijvoorbeeld met steunzolen. Deze steunzolen zorgen ervoor dat uw hielbeen in de goede positie komt te staan. Hierdoor wordt het doorzakken van de voetboog of de enkel verholpen of verminderd. Er zijn overigens geen kant-en-klare steunzolen voor platvoeten. Deze worden altijd speciaal voor u op maat gemaakt.

Altijd in combinatie met een goede schoen

Steunzolen voor platvoeten zijn het eerste deel van de oplossing. Het tweede deel bestaat uit goede, stevige schoenen. Dit wordt nog wel eens vergeten of onderschat. Voor mensen met platvoeten of een valgusstand is een stevige hielkap (contrefort) belangrijk. Is uw achillespees te kort? Dan kan een hak die iets verhoogd is verlichting bieden, net als een wat hogere schoen die steun biedt rond de enkel.

Voor de meeste mensen geldt dat ze op basis van onze adviezen op zoek kunnen naar een goede confectieschoen. U hoeft niet bang te zijn dat u met platvoeten of een valgusstand direct (semi-) orthopedische schoenen nodig heeft. Slechts in ernstige gevallen is dat de oplossing.

Zijn er oefeningen om klachten te verminderen?

Steunzolen voor platvoetenMijn advies voor mensen met klachten? Op maat gemaakte steunzolen voor platvoeten of een valgusstand, in combinatie met een stevige schoen. Vaak krijg ik daarnaast de vraag of mensen zelf nog iets kunnen doen om klachten te verminderen. Voor een stugge of contracte platvoet zijn er helaas geen oefeningen die tot verbetering kunnen leiden.

Heeft u last van een valgusstand door een te korte achillespees? Dan adviseer ik rekoefeningen. Trek, in zittende of liggende positie, uw tenen richting uw knieën om uw achillespees op te rekken. Dit kunt u gemakkelijk meerdere keren per dag doen. Bijvoorbeeld als u aan het werk bent of ’s morgens als u wakker wordt.

Voor kinderen die last hebben van platvoeten heb ik overigens ook een leuke oefening: trampoline springen! Elke dag een kwartiertje helpt om de banden en spieren in de voet te versterken en klachten te verminderen. Overigens hebben kinderen tot hun vijfde levensjaar altijd platvoeten. Dit is normaal en zorgt slechts bij een enkeling voor klachten.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van uw voeten of knieën en denkt u aan platvoeten? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende voetencheck. Aan de hand van een kort onderzoek achterhalen we of het inderdaad om platvoeten gaat, of dat er iets anders aan de hand is. Samen kijken we of steunzolen voor platvoeten een oplossing zijn om klachten te verminderen of verhelpen. Onze voetencheck is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets. Vul eenvoudig onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

Leon medische sandalen

Léon

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen