Doorgezakte enkel

Heeft u last van een doorgezakte enkel? Dit noemen we ook wel overpronatie of hyperpronatie. Het is een veel voorkomend voetprobleem. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om klachten bij overpronatie te verminderen of verhelpen.

Wat is een doorgezakte enkel?

Bij het neerzetten van uw voet maakt de enkel een licht kantelende beweging. Dit noemen we pronatie. Pronatie is een natuurlijk mechanisme van het lichaam waarmee de schokken op uw voetgewricht worden opgevangen. Bij overpronatie kantelt de enkel te veel naar binnen. Doordat de voet zich niet goed afwikkelt kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.

Verschijnselen overpronatie

Niet iedereen met overpronatie heeft hier last van. U kunt enkels hebben die te veel doorzakken zonder hier klachten bij te ervaren. De meest voorkomende klachten bij overpronatie zijn:

  • Pijn en vermoeidheid in de voeten en/of onderbenen
  • Rug- en knieklachten
  • Achillespeesontsteking
  • Een shin-splint
  • Hielklachten (zoals hielspoor)

Wat zijn de oorzaken?

Het te ver naar binnen kantelen van de enkel ontstaat wanneer de banden, spieren en pezen in uw voet niet sterk genoeg (meer) zijn. Het gewicht waarmee u uw voeten belast tijdens het lopen kan niet meer voldoende worden opgevangen. Dit kan ontstaan naarmate u ouder wordt, maar ook worden veroorzaakt door overgewicht. Het is dan ook raadzaam uw gewicht in de gaten te houden wanneer u last heeft van doorgezakte enkels. Daarnaast hebben mensen met x-benen en platvoeten een verhoogde kans op doorgezakte enkels.

Oplossingen voor doorgezakte enkels

Heeft u last van overpronatie? Dan adviseren wij goede, stevige schoenen die de enkel en middenvoet stabiliseren. Ook een steunzool op maat kan helpen de voet de juiste ondersteuning te bieden en zo het doorzakken van de enkels te voorkomen. Indien nodig worden er aanvullend spierversterkende oefeningen geadviseerd.

Vrijblijvende voetencheck

Heeft u last van doorgezakte enkels? Wilt u weten hoe u pijnklachten door overpronatie kunt tegengaan? Meld u dan aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.