Hielpijn

Hielpijn is een vervelende voetkwaal. Pijn onder de hiel wordt vooral gevoeld als een stekende pijn tijdens het lopen. Na verloop van tijd kan de pijn een branderig, zeurend karakter krijgen en altijd aanwezig zijn. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om hielpijn te bestrijden.

Wat is hielpijn?

De hiel bevindt zich aan het achterste gedeelte van uw voet, op de plek waar de hak van uw schoen zit. Pijn in de hiel kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting. Dit komt door de druk die bij het lopen op de hiel wordt uitgeoefend, of door een oprekking van de peesplaat onder de voet. Pijn aan de hiel wordt meestal aan de onderkant van de voet gevoeld, maar kan zich ook aan de achterkant of zijkant van de hiel openbaren. Hielpijn komt voor in iedere leeftijdscategorie, zowel kinderen als volwassenen kunnen er last van hebben.

Verschijnselen hielpijn

  • Stekende, brandende, zeurende pijn
  • Stijfheid en/of een beurs gevoel onder de hiel
  • Pijn in de ochtend bij het opstaan
  • Pijn bij het (langdurig) lopen of staan

Oorzaken van de pijn

Pijn aan de achterzijde of zijkant van de hiel kan ontstaan als schoenen geen goede pasvorm hebben. Als de achterkant van de schoen (ook wel het contrefort genoemd) te veel tegen de hiel drukt, of als het contrefort juist niet aansluit waardoor de schoen gaat slippen, kunnen de slijmbeurzen van de achillespees geïrriteerd raken en/of gaan ontsteken.

Hielklachten kunnen ook ontstaan door de oprekking van de peesplaat onder de voet. Bij voeten die doorzakken komt de peesplaat bijvoorbeeld steeds meer onder spanning te staan. Het is belangrijk tijdig maatregelen te nemen tegen hielpijn. Als de overbelasting van de pees langere tijd aanhoudt, kan het namelijk leiden tot botuitgroei aan het hielbeen. Er is dan sprake van hielspoor.

Hielpijn bij hardlopers

Pijnlijke achillespezen komen vaak voor bij fanatieke hardlopers. De oorzaak van de pijn is meestal overbelasting door te intensief bewegen. De overbelasting kan leiden tot irritatie of zelfs beschadiging van de achillespees.

Hielpijn bij kinderen

Ook kinderen kunnen last hebben van hielpijn. Dit kan veroorzaakt worden door een groeispurt. In dit geval gaat het vanzelf weer over. Toch is ook bij kinderen overbelasting vaak de boosdoener. Door (te) veel te sporten kan de achillespees geïrriteerd en/of ontstoken raken. Rust is in dit geval de beste remedie.

Oplossingen voor hielpijn

Er zijn diverse oplossingen om hielpijn te bestrijden. Soms kan de pijn al verholpen worden met goed sluitende schoenen die ervoor zorgen dat uw voeten niet gaan schuiven of slippen. Daarnaast zijn er diverse producten die voor demping zorgen, zodat de hiel wordt ontlast. Denk aan een viscoheel of softplant (een soort kussentje onder de hiel) of talonet. Wanneer deze oplossingen niet voldoende zijn kan een maatvoetbed verlichting bieden. Door de toepassing van zachte en/of steun gevende materialen in het voetbed wordt uw hiel ontlast.

Vrijblijvende voetencheck

Belangrijk is de oplossing van uw hielpijn te achterhalen. Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hielspoor

Bij hielspoor wordt de pijn veroorzaakt door een uitgroeisel van het hielbeen.

Steunzolen op maat

Een van de meest gebruikte oplossingen om de druk onder de voet te verdelen en de hiel te ontlasten.