hielpijn

Hielpijn aan de onderkant van de voet

Hielpijn kan zich bevinden onder de voet of aan de achterkant bij de achillespees. Pijn onder de hiel wordt vooral gevoeld als een stekende pijn bij het lopen of hardlopen. Na verloop van tijd kan de pijn een branderig, zeurend karakter krijgen en altijd aanwezig zijn. De pijn is vaak het gevolg van overbelasting. Dit komt door de druk die bij het lopen op de hiel wordt uitgeoefend of door oprekking van de peesplaat onder de voet. Bij voeten die doorzakken bijvoorbeeld, komt op de peesplaat onder de voet steeds meer spanning te staan. Als de overbelasting gedurende langere tijd aanhoudt, kan het leiden tot botuitgroei aan het hielbeen. Dan is er sprake van hielspoor. Mensen met holvoeten hebben een grotere kans op hielspoor. Dit komt doordat hun gewicht met name door de hiel en de bal van de voet gedragen wordt.

Hielpijn aan de achterkant van de voet bij de achillespees

Pijn aan de achterzijde of zijkant van de hiel kan ontstaan als schoenen niet goed aansluiten. Als de achterkant van de schoen (het contrefort) te zeer tegen de hiel drukt. Of als het contrefort juist niet aansluit aan de hiel. Dan gaat de schoen slippen. De slijmbeurzen van de achillespees kunnen hierdoor geïrriteerd raken of gaan ontsteken. De hiel is dan dik en pijnlijk. Pijnlijke achillespezen komen ook vaak voor bij fanatieke hardlopers. De oorzaak van de pijn is meestal overbelasting door te intensief bewegen. De overbelasting kan leiden tot irritatie of zelfs beschadiging van de achillespees.

Hielpijn bij kinderen

Ook bij kinderen kan hielpijn voorkomen. Dit kan tijdelijk zijn vanwege een groeispurt. De pijn gaat dan na enige tijd vanzelf weer over. Toch is hielpijn ook bij kinderen meestal een gevolg van overbelasting. Door bijvoorbeeld (te) veel sporten raakt de achillespees geïrriteerd. De beste oplossing voor de hielpijn is de achillespees meer rust geven.

Oplossingen voor hielpijn

Een aantal tips om hielpijn te verhelpen of voorkomen:

  • Zorg voor schoenen met een goede pasvorm die voorkomen dat de voet gaat schuiven of slippen. Goede schoenen omsluiten de hiel en sluiten goed aan op de wreef.
  • Er zijn diverse producten verkrijgbaar om de druk onder de hiel op te vangen en de pijn te verminderen, zoals een viscoheel of softplant (een soort kussentje onder de hiel) of talonet. Deze oplossingen zorgen ervoor dat de schok op de achillespees opgevangen wordt en de hiel wordt ontlast.
  • Mocht dat niet afdoende zijn, dan kan een aangepast voetbed verlichting bieden voor de klachten. Door toepassing van zachte en/of steungevende materialen in het voetbed, wordt de hiel (tijdelijk) ontzien.

Belangrijk: laat eerst de oorzaak van de hielpijn onderzoeken

Wij adviseren altijd om eerst de oorzaak van de hielpijn te achterhalen, voordat u een oplossing kiest. Uit voetonderzoek blijkt vaak dat voeten iets doorzakken. In dat geval zal een kussentje onder de hiel niet afdoende zijn om de klachten te verhelpen.

Vraag ons vrijblijvend advies

Wij zien dagelijks zoveel verschillende voeten, dat we met een deskundig oog en een aantal metingen een goede voetanalyse kunnen maken. Ook bij hielpijn. De voetencheck is gratis en verplicht u tot niets. De voetencheck bestaat uit:

  • Analyse van de klachten
  • Voetonderzoek en voetdrukmeting
  • Vrijblijvend voetadvies

Gratis voetencheck

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om datum en tijd in overleg te plannen. In Heerlen kunt u op dinsdag ook zonder afspraak binnenlopen voor een gratis voetencheck.


Hoe kunnen we u bereiken?

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen