Zweetvoeten, we hebben er allemaal wel eens last van. Ze ontstaan wanneer de vocht- en warmtehuishouding in uw schoenen niet optimaal is. Het ontstaan van onaangename geuren kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er diverse oplossingen.

Wat zijn zweetvoeten?

In onze voeten zitten 250.000 zweetkliertjes. Ze produceren per dag zo’n kwart liter transpiratievocht. Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden en gaan ruiken. Overmatige zweetproductie van de voeten (hyperhidrosis pedis) kan erg vervelend zijn en veel mensen schamen zich voor de geur. Het zweet dat uw voeten produceren is reukloos. De onaangename geur ontstaat doordat bacteriën op uw voeten en in uw schoenen het zweet afbreken.

Symptomen zweetvoeten

 • Uw voeten zijn vochtig
 • De huid van uw voeten is week
 • Uw voeten kunnen warm of branderig aanvoelen
 • Er ontstaat een onaangename, stinkende geur
 • Uw voeten zijn bleek en/of rimpelig

Oorzaken zweetvoeten

Zweterige voeten kunnen diverse oorzaken hebben. Schoeisel dat onvoldoende ventileert is de belangrijkste oorzaak. Draag bij voorkeur geen schoenen van kunststof of sokken van nylon. Deze materialen absorberen geen transpiratievocht en ventileren niet. De kans op stinkende voeten wordt hierdoor vergroot.

Onze maatschoenen en steunzolen worden om bovenstaande reden gemaakt van materialen die goed ventileren. Verreweg de meeste schoenen worden gemaakt van leer. Voor steunzolen maken we ook gebruik van OnSteam, een product van microvezel dat de goede eigenschappen combineert van een synthetische vezel (het slijt minder snel) en van leer (ademend vermogen).

Naast schoeisel dat onvoldoende ademt, kunnen zweetvoeten ook ontstaan door stress, schildklier- of stofwisselingsziekten, overmatig alcoholgebruik, een slechte algehele conditie of gebrekkige hygiëne.

Zweetvoeten behandelen

Heeft u last van overmatig transpirerende voeten, dan zijn er verschillende tips die u kunt gebruiken om zwetende voeten tegen te gaan:

 • Draag schoenen en sokken die goed ventileren. Draag geen kunststof schoenen of sokken van synthetisch materiaal, kies in plaats daarvan voor leer, katoen of wol.
 • Laat uw schoenen luchten na een dag dragen. Schoenen hebben 24 uur nodig om het vocht van transpirerende voeten kwijt te raken.
 • Draag iedere dag schone sokken en was ze goed om bacteriën te doden (bij voorkeur op 60 graden).
 • Breng geen voetcrème aan tussen de tenen. De crème belemmert de afvoer van transpiratievocht tussen de tenen, waardoor de huid kan verweken en kwetsbaarder wordt. Ook kunnen er schimmels ontstaan.
 • Gebruik een voetcrème voor transpirerende voeten om onaangename geuren tegen te gaan.
 • Zorg voor een goede voet-hygiëne. Was uw voeten dagelijks met een huidvriendelijke zeep en droog ze goed af, voornamelijk tussen de tenen.

Heeft u specifieke vragen, of wilt u weten welk product voor uw voeten het meest geschikt is, vraag dan gerust advies aan een van onze voetspecialisten.

Overmatige zweetvoeten? Doe een vrijblijvende voetencheck

Geven bovenstaande tips tegen zweetvoeten bij u onvoldoende resultaat of heeft u last van overmatig zwetende voeten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck bij een van onze voetspecialisten bij u in de buurt. Zij onderzoeken de oorzaak en geven u een persoonlijk advies om zweetvoeten tegen te gaan. Indien nodig verwijzen ze u door naar de (medisch) pedicure om uw voeten in goede conditie te houden. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

 • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.