Een schimmelinfectie kan voorkomen op de huid van de voet of onder een teennagel. Is de huid aangetast? Dan spreken we van voetschimmel. Bevindt de schimmel zich onder een nagel? Dan hebben we het over een schimmelnagel of kalknagel. Zit de schimmel tussen de tenen? Dan wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel komt naar schatting voor bij een kwart van de Nederlandse bevolking. Voetschimmel ontstaat wanneer de beschermende functie van de huid niet meer goed werkt. Schimmels kunnen de huid dan binnendringen en een infectie veroorzaken.

Symptomen voetschimmel

  • Jeuk, rode puntjes en/of blaasjes
  • Schilferige, weke, droge huid
  • Pijnlijke blaasjes of kloven
  • De schimmel zit tussen de tenen of onder de voet

Hoe ontstaat voetschimmel?

Voetschimmel is besmettelijk. U loopt het op van iemand in uw omgeving die last heeft van een infectie. Besmetting verloopt vaak via de huidschilfertjes. Deze laten los en komen zo terecht op vloeren van bijvoorbeeld zwembaden, kleed- en sportruimtes. Wanneer uw huid geïrriteerd of beschadigd is, kan de schimmel uw huid binnendringen.

Mensen die last hebben van een vaataandoening of diabetes, en mensen die medicijnen zoals antibiotica gebruiken, lopen door hun verlaagde weerstand een groter risico om besmet te raken.

Schimmelnagel of kalknagel

Wanneer je voetschimmel niet behandelt, kan de infectie zich uitbreiden naar de nagels. Een schimmelnagel wordt ook wel kalknagel genoemd. Vaak begint dit in een hoekje of aan de zijkant van uw grote-teennagel, waarna het zich verder verspreidt. Uw nagels verkleuren geel/wit, worden dik en brokkelig. Een schimmelnagel jeukt niet en is niet pijnlijk, maar kan wel klachten veroorzaken. De nagels kunnen pijnlijk gaan ingroeien of er vormen zich likdoorns onder de nagel.

Hoe kunt u een infectie voorkomen?

U kunt diverse maatregelen treffen om een schimmelinfectie aan de voeten te voorkomen:

  • Loop niet op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes, maar draag badslippers. Dat verkleint de kans op besmetting.
  • Was uw voeten dagelijks met een pH-neutrale zeep of douchgel. Gebruik er niet te veel van, zodat de natuurlijke beschermlaag van de huid intact blijft. Zorg dat alle zeep- en schuimresten goed afgespoeld zijn, voordat u uw voeten afdroogt.
  • Droog uw voeten goed af, met name op en tussen de tenen. Gebruik hiervoor altijd een schone handdoek.
  • Trek dagelijks schone sokken aan en was uw sokken op 60 graden. De hoge temperatuur doodt de schimmel. Er bestaat ook schimmeldodend wasmiddel.
  • Wissel tot slot iedere dag van schoenen. Schoenen hebben namelijk 24 uur nodig om het vocht van transpirerende voeten kwijt te raken.

Behandeling van schimmelinfecties

Denkt u last te hebben van voetschimmel of een schimmelnagel? Dan adviseren wij u een afspraak te maken bij de huisarts. De podotherapeut kan een schimmelinfectie niet diagnosticeren. Hiervoor moet een biopt (een schilfertje of stukje nagel) opgestuurd worden naar een gespecialiseerd laboratorium. Er zijn meerdere voetaandoeningen met vergelijkbare symptomen, dus het hoeft niet per definitie een schimmel te zijn als u last heeft van uw huid of van een dikke, brokkelige nagel.

Als vastgesteld is dat het daadwerkelijk een schimmelinfectie betreft, kan de podotherapeut vervolgens de meest effectieve behandeling bepalen. Vaak kan de behandeling door de (medisch) pedicure uitgevoerd worden. Een schimmelnagel wordt bijvoorbeeld dunner gefreesd en schoongemaakt. Zo kan het middel dat tegen de schimmel gebruikt wordt goed op de plaats van de schimmel komen en bent u sneller van de infectie af. Schoenen kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met schimmeldodend poeder.

Heeft u vragen?

Denkt u dat het daadwerkelijk een schimmelinfectie betreft? Dan kan de huisarts u het beste helpen en de diagnose stellen. Wilt u eerst een advies? Dan helpen wij u graag. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of vul uw gegevens in.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.