Voetschimmel op de huid of onder een teennagel

Een schimmelinfectie kan voorkomen op de huid van de voet of onder een teennagel. Is de huid aangetast, dan spreken we van voetschimmel; bevindt de schimmel zich onder een nagel, dan hebben we het over een schimmelnagel of kalknagel.

Jeuk, blaasjes, schilfers en kloofjes

Voetschimmel (dermatomycose) komt naar schatting voor bij een kwart van de Nederlandse bevolking. Voetschimmel herken je aan jeuk, blaasjes, huidschilfers en kloofjes. De infectie begint vaak tussen de tenen, meestal tussen de 4e en 5e teen. Vervolgens wordt de huid week en er vormt zich een pijnlijk blaasje of een soort kloofje. De infectie uit zich met name in een schilferige droge huid met kleine bultjes. Er zijn rode puntjes of blaasjes zichtbaar en de aangedane huid jeukt. Zit de schimmel tussen de tenen, dan wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het kan ook onder de voet voorkomen. Voetschimmel kan overgedragen zijn door andere delen van het lichaam of door huisdieren.

Schimmelnagel of kalknagel

Wanneer je voetschimmel niet behandelt, zullen de nagels ook worden aangetast. Ze verkleuren geel/wit en worden dik en brokkelig (onychomycose). Deze dikke, brokkelige nagels kunnen klachten veroorzaken. De nagels kunnen pijnlijk gaan ingroeien of er vormen zich likdoorns onder de nagel.  Een schimmelinfectie van de teennagel begint vaak in een hoekje of aan de zijkant van de nagel. Meestal aan de grote-teennagel. Er is een gele verkleuring zichtbaar. U heeft er meestal geen last van, want een schimmelnagel jeukt niet en is niet pijnlijk.

Voetschimmel is besmettelijk

Voetschimmel is besmettelijk voor anderen, vooral voor mensen met vaataandoeningen of diabetes mellitus. Ook mensen die medicijnen zoals antibiotica gebruiken, lopen door hun verlaagde weerstand een hoger risico besmet te raken. Loop daarom niet op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes, maar draag badslippers. Dat verkleint de kans op besmetting.

Behandeling van schimmelinfecties

Voordat u een voetschimmel of schimmelnagel gaat behandelen, een advies: laat er eerst door uw huisarts of podotherapeut naar kijken. Er zijn meerdere voetaandoeningen met vergelijkbare symptomen, dus het hoeft niet per definitie een schimmel te zijn als u last heeft van uw huid of van een dikke, brokkelige nagel. De podotherapeut kan u vertellen of het daadwerkelijk om een schimmel gaat of dat er iets anders aan de hand is. Op basis van de bevindingen kan de meest effectieve behandeling bepaald worden.

Behandeling van een schimmelnagel

Behandeling van een schimmelinfectie van de nagels kan in overleg met de huisarts goed worden begeleid door een podotherapeut of een pedicure. De nagels worden door podotherapeut of pedicure dunner gefreesd en schoongemaakt. Dit is een pijnloze behandeling. Zo kan het middel dat u tegen de schimmel gebruikt goed op de plaats van de schimmel komen. Middelen tegen schimmel (anti-mycotica) zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogisterij in de vorm van een spray, zalf, poeder of tablettenkuur. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam deze middelen dagelijks te gebruiken en zowel de nagel als de huid te behandelen. Houd deze behandeling gedurende langere tijd vol. Mocht de schimmel hardnekkig zijn, neem dan contact op met uw huisarts of dermatoloog.

Vergeet uw schoenen en sokken niet!

Vaak wordt vergeten dat een schimmel zich ook in de sokken en vooral in de naden van de schoenen bevindt. Sommige schimmelwerende middelen die u gebruikt voor de schimmel op uw voeten kunt u ook voor uw sokken en schoenen gebruiken. Een schimmelwerend poeder is hiervoor geschikt. Trek dagelijks schone sokken aan en was uw sokken op 60 graden. De hoge temperatuur doodt de schimmel. Er bestaat ook schimmeldodend wasmiddel.

Hoe voorkom je een schimmelinfectie?

Was uw voeten dagelijks met een kleine hoeveelheid ph-neutrale zeep of douchegel. Gebruik er niet teveel van, om de natuurlijke beschermlaag van de huid intact te houden. Zorg dat alle zeep- en schuimresten goed afgespoeld zijn, voordat u uw voeten afdroogt. Droog uw voeten goed af, met name op en tussen de tenen. Gebruik altijd een schone handdoek en trek dagelijks schone sokken aan. Wissel iedere dag van schoenen. Schoenen hebben namelijk 24 uur nodig om het vocht van transpirerende voeten kwijt te raken.

Advies nodig?

De podotherapeut kan u vertellen of uw klachten veroorzaakt worden door een schimmel.

Pedicure

De pedicure behandelt meer dan alleen de schimmelnagel.