Voorvoetklachten (metatarsalgie)

Voorvoetklachten (metatarsalgie) komt veel voor. Over het algemeen zijn pijnklachten aan de voorzijde van uw voet goed te behandelen. Bijvoorbeeld met op maat gemaakte steunzolen of (licht) aangepaste schoenen.

Wat is metatarsalgie?

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor voetklachten die pijn geven aan de voorkant van de voet. Voorvoetklachten kenmerken zich door pijn onder de bal van de voet. Deze pijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door overbelasting van één of meerdere middenvoetsbeentjes (de metatarsale). Overbelasting van de voorvoet kan diverse oorzaken hebben, zoals het dragen van hoge hakken. De meest voorkomende oorzaak is een verschuiving van het vetkussen onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De botpuntjes drukken van binnenuit direct op de huid en dat geeft pijn.

Verschijnselen metatarsalgie

  • Een branderig gevoel onder de bal van de voet (tijdens of na het bewegen)
  • Pijn wanneer er na een langere periode van rust weer bewogen wordt
  • Pijn die uitstraalt naar de tenen of het midden van de voet
  • Eelt of eeltpitten

Voorvoetklachten en ziektes

Goed om te weten, is dat voorvoetklachten ook optreden bij bepaalde ziektes. Stoornissen in de botstructuur of weke delen kunnen leiden tot een standsafwijking van de voeten. Ook stofwisselingsziekten of zenuwaandoeningen kunnen voorvoetklachten veroorzaken. Bij onderzoek naar uw voetklachten wordt daarom niet alleen gekeken naar de voet zelf, maar ook naar het totaalplaatje van uw klachten.

Metatarsalgie behandelen

Pijn in de voorvoet komt veel voor en is over het algemeen goed te behandelen. Omdat voorvoetklachten zeer diverse oorzaken kunnen hebben, is het belangrijk nauwkeurig onderzoek te doen naar de herkomst van de pijn. Zo kan knellend schoeisel voorvoetklachten veroorzaken, maar kan ook een beknelde zenuw (mortonse neuralgie) of afwijkende stand van de grote teen de reden voor de pijn zijn.

Oplossingen voorvoetklachten

Omdat pijn in de voorvoet vaak voorkomt en door veel factoren beïnvloed wordt, zijn ook de oplossingen divers. Goed schoenadvies is soms al voldoende om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Ook een drukverdelend voetbed of aangepaste schoenen worden bij voorvoetklachten regelmatig geadviseerd.

Vrijblijvende voetencheck

Blijf niet te lang doorlopen met uw voorvoetklachten! Herkent u een of meerdere van bovenstaande metatarsalgie symptomen? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.