‘Brandende’ voeten

Veel mensen hebben last van pijnlijke, ‘brandende’ voeten. Verschillende aandoeningen of omstandigheden kunnen hiervan de oorzaak zijn. Vaak is zenuwschade (neuropathie) de oorzaak voor het branderige gevoel in de voeten.

Wat is neuropathie?

Neuropathie is een neurologische aandoening. Uw zenuwen staan in contact met uw hersenen. Bij pijn, warmte of kou laten uw zenuwen dat normaal gesproken aan uw hersenen weten. Bij mensen met neuropathie is dit signaal verstoord. De hersenen ontvangen niet meer zo veel signalen van de zenuwen, of krijgen verkeerde informatie doorgestuurd. U kunt hierdoor constant het gevoel hebben dat uw voeten in brand staan, terwijl ze feitelijk gezien niet warm zijn.

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij neuropathie voorkomt. Het is een bekend verschijnsel bij mensen met diabetes, maar ook reuma, auto-immuunziekten of schildklieraandoeningen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Daarnaast kan neuropathie ontstaan door een behandeling met chemotherapie.

Oplossingen voor ‘brandende’ voeten

Het constante branderige gevoel in uw voeten kan erg vervelend zijn. Omdat het een neurologische aandoening is, is het lastig dit te verhelpen. Er is geen vaste set van oplossingen die voor deze klacht kunnen worden ingezet. Vaak is het een proces van stapsgewijs uitvinden wat werkt en wat niet.

En-en-situaties voorkomen

Vaak start ik met deels opengewerkte schoenen die goed ventileren. Dit verhelpt het brandige gevoel dat veroorzaakt wordt door de neuropathie niet, maar zorgt er wel voor dat de voeten niet daadwerkelijk te warm worden. Op deze manier voorkomen we een en-en-situatie; én een branderig gevoel in de voeten door de neuropathie, én daadwerkelijk branderige voeten door de warmte.

Steunzolen van zachte materialen

Vaak combineer ik dit met een op maat gemaakte steunzool Een steunzool die voldoende stevig is om ondersteunend te zijn, en zacht genoeg om de huid te ontzien. Zachte materialen vormen zich naar de vorm van de voet en zorgen er op deze manier voor dat de voet in de schoen minder schuift. Ook dit helpt bij veel mensen voor het tegengaan van het branderige gevoel. De zool mag niet té zacht zijn, want door het indrukken van het materiaal ontstaat ruimte om te schuiven. En dat moeten we dus voorkomen.

Bekleding van het voetbed

Een derde mogelijkheid  om mee te experimenteren is de bekleding van het voetbed. Er zijn heel veel verschillende soorten bekledingen mogelijk. Wat voor de ene persoon werkt, heeft voor de ander een averechts effect. Er zit altijd wel een oplossing bij die  voor u prettig is. Gelukkig is het vervangen van de bekleding zo gepiept. Meestal kan dit tijdens een consult plaatsvinden.

Branderige voeten? Testen, testen, testen

Voor mensen met branderige voeten geldt dus: testen, testen, testen. Het is ook een kwestie van creatief nadenken. Een mevrouw met deze klacht vertelde mij op een gegeven moment: Als ik op het strand loop, heb ik geen last van het branderige gevoel. Toen ben ik nagegaan met welk materiaal  ik dat het best zou kunnen nabootsen. We zijn gaan testen met een steunzool van X2-materiaal, een polyurethaan schuim dat goed de vorm van de voet volgt, net zoals zand dat doet. Het bleek een schot in de roos. Voor deze mevrouw bleek dit de oplossing om haar ‘brandende’ voeten zo veel als mogelijk te verhelpen.

Maak een afspraak

Heeft u last van constant branderige voeten? Dan nodig ik u van harte uit om een afspraak te maken via het formulier hieronder, zodat we samen de mogelijke oplossingen kunnen verkennen.

Leon medische sandalen

Léon

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Afspraak maken

  • In verband met uw privacy adviseren wij u geen medische gegevens achter te laten in dit veld.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen