Peesplaatontsteking: pijn in de hiel

Een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) kenmerkt zich door een scherpe of zeurende pijn in de hiel. Het is een erg vervelende voetkwaal waar u niet zomaar vanaf bent. Het herstel kan tot wel een jaar in beslag nemen.

Waar zit de peesplaat in de voet?

De peesplaat bevindt zich aan de onderzijde van de voet. Het betreft een dikke plaat die vastzit aan de hiel en vervolgens uitwaaiert tot aan de middenvoetsbeentjes. Hij draagt een groot gedeelte van uw gewicht en vangt de ‘klappen’ op die ontstaan tijdens het lopen.

Overbelasting

De peesplaat is erg stevig en tegen veel bestand. Bij een aanhoudende irritatie kan echter een ontsteking ontstaan. Bent u plots intensief gaan sporten? In korte tijd in gewicht aangekomen? Of heeft u langdurig op schoeisel zonder ondersteuning gelopen? Dan is de peesplaatontsteking daarnaar te herleiden. De ontsteking van de peesplaat is een overbelasting-blessure.

Symptomen ontstoken peesplaat

Naast een scherpe of zeurende pijn in de hiel, is pijn bij het opstaan of na een langere periode van rust kenmerkend voor deze voetkwaal. Meestal wordt de pijn na het opstaan weer wat minder, maar steekt de pijn naarmate de dag vordert weer de kop op.

Hielspoor of peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking wordt vaak verward met hielspoor omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Het betreft echter een andere voetklacht. Bij hielspoor is er extra botvorming ontstaan door verkalking, terwijl het bij een peesplaatontsteking gaat om een ontsteking van de weke delen.

Behandeling

Veel mensen met beginnende klachten aan de peesplaat ondernemen geen actie. Zij denken dat het vanzelf wel weer over gaat. In het geval van een peesplaatontsteking wordt de klacht echter steeds erger. Het belangrijkste advies bij van deze voetkwaal? Rust nemen. De ontsteking gaat alleen over wanneer u de peesplaat niet (over)belast.

Rekoefeningen en doorbloeding stimuleren

Naast rust adviseer ik ook rekoefeningen. Door de peesplaat te rekken voordat u opstaat, voorkomt u de hevige pijn na rust. De peesplaat is door het rekken namelijk al opgewarmd. Daarnaast kan het helpen de doorbloeding in de peesplaat te stimuleren. Dit doet u bijvoorbeeld door een balletje onder uw voet te leggen en langzaam heen en weer te rollen. Is dit pijnlijk? Dan is het beter om nog even rust te houden.

Op maat gemaakte steunzolen en schoenaanpassingen

In sommige gevallen gaat de peesplaatontsteking niet over met rust houden en oefeningen doen. In dat geval gaan we kijken naar hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen, denk aan steunzolen op maat of een aanpassing aan uw schoenen. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de peesplaat ontzien wordt, minimaliseren beweging en zorgen er op deze manier voor dat hij kan herstellen.

Loop niet op te soepele schoenen

Een veel gemaakte fout van mensen met een peesplaatontsteking is lopen op te soepele schoenen. Zij denken dat ze de peesplaat ontzien als de schoen zacht is, maar het werkt juist averechts. Een stevige schoen die beweging in de voet minimaliseert, is bij een peesplaatontsteking belangrijk. Natuurlijk geef ik u hierover graag advies.

Vrijblijvende voetencheck

Denkt u dat u last heeft van een peesplaatontsteking? Blijf er dan niet mee rondlopen. Zeker bij deze kwaal geldt: hoe eerder we erbij zijn, hoe sneller het verholpen kan worden. Maak een afspraak voor een voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt, ontdek wat er met uw voeten aan de hand is en ontvang een vrijblijvend persoonlijk advies. Vul eenvoudig onderstaand formulier in.

Hymke - Hallux Valgus schoenen

Hymke

Orthopedisch schoentechnoloog

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen