Eelt is op zich niet schadelijk

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eeltvorming. Door langdurige wrijving en druk gaat de opperhuid meer dode hoorncellen afstoten en dan vormt zich een dikke laag. Eelt is op zich niet schadelijk, maar kan branderig aanvoelen tijdens het lopen. Soms droogt eelt uit en vormen zich pijnlijke kloven.

Zelf eelt behandelen

De eeltlaag die zich vormt aan de randen van hak of tenen is gemakkelijk zelf te verwijderen door te vijlen met een eeltrasp of puimsteen. Bij voorkeur na een douche of (voeten)bad. De eeltlaag is dan zacht en makkelijker te verwijderen. Doe dit niet als u bloedverdunners gebruikt, een dunne huid heeft of aan diabetes of reuma lijdt. Zelf eelt weghalen is niet aan te raden voor mensen die niet goed bij hun voeten kunnen of minder gevoel in hun voeten hebben door een ziekte. Pas in dat geval ook op met eeltverwijderaars (ringetjes met salicylzuur) of eeltverwijdercrème. Deze producten bevatten een bijtend bestanddeel, dat ook op plekken zonder eelt de huid aantast.

Kloofjes

Uitdroging van de huid doet de opperhuid barsten en dan kan er een pijnlijke kloof ontstaan. Meestal gebeurt dit op de hielrand. Vijl overtollig eelt weg en vet de huid dagelijks in met een speciale vette voetzalf of crème. Er bestaan ook speciale klovencrèmes. Of breng een bezoek aan de pedicure.

Eelt verwijderen door de pedicure

Sommige mensen hebben veel last van eeltvorming of eelt op plekken onder de voet die niet of lastig met een eeltvijl zijn te bereiken. In dat geval biedt de pedicure uitkomst. Het is aan te raden om overtollige eelt regelmatig weg te (laten) halen, anders kom je terecht in een vicieuze cirkel: meer eelt geeft alleen maar meer druk op dezelfde plek, wat weer extra eeltvorming tot gevolg heeft. Na verloop van tijd kan er een likdoorn ontstaan.

Eelt voorkomen

Om eelt te voorkomen is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen en regelmatig te wisselen van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.

Afwijkende stand van de voeten

Soms is een afwijkende stand van de voeten de oorzaak van overmatige eeltvorming. Door de standsafwijking worden specifieke delen van de voet extra belast, waardoor er eelt ontstaat. De pedicure kan dit signaleren en indien nodig doorverwijzen naar een podotherapeut.

Tip 

Eelt vormt ook een natuurlijke bescherming van de huid. Wees dus niet té fanatiek met vijlen en laat een dun laagje zitten.

Pedicure

De pedicure kan eelt verwijderen op plekken waar u met een eeltvijl niet bij kunt.

Voetverzorging

Zelf kunt u veel doen om uw voeten in vorm te houden. Wij adviseren u graag over de verzorging die bij uw voeten past.