Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, ontstaat wanneer een eeltknobbel in de huid duwt. Een likdoorn kan pijnlijk zijn en het lopen bemoeilijken.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een hard, hinderlijk en pijnlijk puntje op de voet. Deze is meestal ringvorming met een klein, diep centrum. Het voelt aan als een scherp steentje in uw schoen.

Likdoorns zijn:

  • Meestal vuilwit of geel van kleur
  • Voorzien van een duidelijke rand
  • Ringvormig met een klein, diep centrum
  • Pijnlijk: ze kunnen een stekende of brandende pijn geven

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat door vorming van eelt. Wanneer er veel druk of wrijving op de huid van de voet is, zal deze als bescherming een eeltlaagje vormen. Ontstaat er overmatige druk op steeds dezelfde plek? Dan kan de eeltplek in de vorm van een puntje in de huid worden geduwd. Er ontstaat een likdoorn.

Likdoorns worden meestal veroorzaakt door knellend schoeisel, slecht passende schoenen, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Bij een afwijkende stand van de voet, zien we vaak likdoorns onder de bal van de voet.

Zachte (weke) en harde likdoorns

Er zijn twee verschillende soorten likdoorns: weke likdoorns en harde likdoorns.

Weke likdoorns
Weke likdoorns zijn zacht en bevinden zich tussen de tenen. Op de zachte huid tussen de tenen is van nature meer bacterievorming, waardoor weke likdoorns sneller op deze plekken ontstaan. Weke likdoorns zien eruit als een wit rond plekje tussen de tenen. Weke likdoorns bevinden zich vaak tussen de kleinste teen en de teen ernaast.

Harde likdoorns
Harde likdoorns vormen een puntje en komen het meest voor onder de bal van de voet en op de tenen of teentoppen. Dat laatste is met name het geval bij klauwtenen. Bij een scheve grote teen (hallux valgus) komen likdoorns vaak voor op het verdikte stuk bot van het eerste middenvoetsbeentje.

Voorkomen is beter dan genezen

Om likdoorns te voorkomen is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen en regelmatig te wisselen van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.

Likdoorn behandelen

De pedicure kan likdoorns weghalen. Normaal gesproken is dit geen pijnlijke behandeling. Alleen als de likdoorn tegen een bloedvat of zenuwuiteinde drukt, kan de behandeling pijnlijk zijn. De pedicure verwijst in dat geval door naar de podotherapeut. Tijdens de behandeling van likdoorns kijkt de pedicure of podotherapeut ook naar de oorzaak van het ontstaan ervan. Als likdoorns blijven terugkeren, kan een alternatieve behandeling uitkomst bieden, bijvoorbeeld het wegnemen van de druk door middel van een steunzool.

Vrijblijvende voetencheck

Blijven likdoorns bij u terugkomen? Of heeft u last van eelt op of onder uw voeten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck door een van onze voetspecialisten bij u in de buurt. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.