Als een scherp steentje

Wanneer er veel druk of wrijving op de huid van de voet is, zal de huid als bescherming een eeltlaagje vormen. Door de druk wordt eelt in de vorm van een punt de huid in geduwd en vormt zich een likdoorn: een hard, hinderlijk en pijnlijk puntje. Het ontstaat door overmatige druk op steeds dezelfde plek. De eeltplek raakt geïrriteerd en groeit naar binnen op het punt waar de druk het grootst is. Een likdoorn, ook eeltpit of eksteroog genoemd, is meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Het voelt aan als een scherp steentje in je schoen. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt.

Zachte (weke) en harde likdoorns

Er zijn twee verschillende soorten likdoorns. Weke likdoorns zijn zacht en bevinden zich tussen de tenen. Op de zachte huid tussen de tenen is van nature meer bacterievorming, waardoor weke likdoorns sneller op deze plekken ontstaan. Weke likdoorns zien eruit als een wit rond plekje tussen de tenen. Harde likdoorns vormen een puntje en komen het meest voor onder de bal van de voet en op de tenen of teentoppen. Dat laatste is met name het geval bij klauwtenen. Bij een scheve grote teen (hallux valgus) komen likdoorns vaak voor op het verdikte stuk bot van het eerste middenvoetsbeentje.

Oorzaken

Likdoorns worden meestal veroorzaakt door knellend schoeisel. Daardoor ontstaat er direct of indirect druk op delen van de voet, waar vervolgens eeltvorming optreedt. Vaak ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje, omdat daar de schoen op drukt. Weke likdoorns bevinden zich vaak tussen de kleinste teen en de teen ernaast. Een likdoorn kan ontstaan door druk op de huid ten gevolge van slecht passende schoenen, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Bij een afwijkende stand van de voet, zien we vaak likdoorns onder de bal van de voet.

Oplossing

De pedicure kan likdoorns weghalen. Normaal gesproken is het geen pijnlijke behandeling. Alleen als de likdoorn tegen een bloedvat of zenuwuiteinde drukt, kan de behandelijk pijnlijk zijn. De pedicure verwijst in dat geval door naar de podotherapeut. Tijdens de behandeling van likdoorns kijkt de pedicure of podotherapeut ook naar de oorzaak van het ontstaan ervan. Als likdoorns blijven terugkeren, kan een alternatieve behandeling uitkomst bieden, bijvoorbeeld het wegnemen van de druk door middel van een steunzool.

Tip

Om likdoorns te voorkomen is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen en regelmatig te wisselen van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.

Pedicure

De pedicure of podotherapeut kan likdoorns effectief verwijderen.

Voetverzorging

Zelf kunt u veel doen om uw voeten in vorm te houden. Wij adviseren u graag over de verzorging die bij uw voeten past.