Orthopedisch schoenmaker: herkent u orthopedische maatschoenen?

Als orthopedisch schoenmaker maak ik schoenen voor mensen met voetklachten. In mijn spreekkamer ontvang ik patiënten met uiteenlopende voetproblemen. Hallux valgus, pijn in de voorvoet of reumavoeten? Als orthopedisch schoentechnicus (of orthopedisch schoentechnoloog zoals het ook wordt genoemd) kijk ik samen met de patiënt hoe klachten met behulp van bijvoorbeeld een maatvoetbed of aangepast schoeisel verholpen kunnen worden.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Meldt u zich voor het eerst bij Hanssen Footcare, dan willen we van alles van u weten. Welke klachten ervaart u? Zijn er chronische ziekten zoals reuma, artrose of diabetes waar we rekening mee moeten houden? Heeft u in het verleden operaties gehad aan uw voeten, knieën of heupen? Is er sprake van een trauma? Voor een goed advies moeten we op al deze vragen antwoord hebben.

Vervolgens onderzoeken we uw voeten en analyseren we uw looppatroon. Soms is snel duidelijk wat er aan de hand is, maar het komt ook voor dat we verschillende testen moeten doen om dit te achterhalen. Vaak doen we een voetdrukmeting. Op deze manier kunnen we zien of de druk op bepaalde delen van uw voet verhoogd is en eventueel verminderd moet worden. Aan het eind van de afspraak krijgt u een persoonlijk advies en bespreken we het behandelplan of schoenconcept.

Angst voor de orthopedisch schoenmaker

Veel mensen zien een bezoek aan de orthopedisch schoenmaker als een drempel. Dat is niet nodig. Bij sommige voetklachten biedt een goede confectieschoen uitkomst, bijvoorbeeld in combinatie met een steunzool op maat.

Is dit onvoldoende om de klachten te verhelpen? Dan gaan we kijken naar semi-orthopedische schoenen of orthopedische schoenen op maat. Semi-orthopedische schoenen zijn er in diverse maatvoeringen. Als orthopedisch schoentechnicus voer ik hier aanpassingen in door om ze voor u geschikt te maken. Volledig orthopedische schoenen worden 100% voor u op maat gemaakt. Hoe dat proces in zijn werk gaat, wordt op de pagina over orthopedische schoenen mooi omschreven.

Aandacht voor de cosmetiek van de schoenen

30 jaar geleden kon je orthopedische schoenen op 50 meter afstand herkennen. Op maat gemaakte schoenen waren zwart, lelijk, lomp en hoog. Als orthopedisch schoentechnicus herken ik een orthopedische schoen natuurlijk nog steeds. Als je niet in dit vak zit, dan denk ik echter dat je het verschil tussen een ‘normale’ schoen en orthopedische schoen vaak niet ziet. We houden tegenwoordig namelijk veel rekening met de cosmetiek.

Dat is ook het leuke aan mijn vak: schoenen maken die niet alleen aansluiten op de voeten van mijn klanten, maar ook op de stijl en persoonlijkheid. Ik ontwikkelde onlangs schoenen met een Feyenoord logo voor een man die fan was van de club. En afgelopen week legde ik de laatste hand aan schoenen met allerlei ‘lapjes’ in verschillende kleuren. Het paste perfect bij de vrouw voor wie de schoenen bedoeld waren.

Adviezen voor mensen met voetklachten

Tegen iedereen met voetproblemen zou ik willen zeggen: maak vrijblijvend een afspraak voor een voetencheck en ontvang een persoonlijk advies. Er zijn steeds meer mogelijkheden en als orthopedisch schoentechnicus denk ik graag met u mee hoe we de pijn kunnen verlichten én schoenen kunnen ontwikkelen die u mooi vindt. Loopt u al op (semi-)orthopedische schoenen of steunzolen en wilt u graag nieuwe laten aanmeten, maak dan direct een afspraak bij een van onze vestigingen.

Leuk weetje: zoals u in dit artikel kunt lezen starten er ook steeds meer vrouwen als orthopedisch schoenmaker!

Leon medische sandalen

Léon

Orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek