Pijn middenvoetsbeentjes

Ervaart u pijn onder de bal van uw voet, dus tussen de boog van uw voet en uw tenen? Dan heeft u zeer waarschijnlijk last van uw middenvoetsbeentjes. We noemen pijn aan de middenvoet ook wel metatarsalgie. In mijn praktijk zie ik verschillende groepen mensen met deze voetklacht. Herkent u zich in één van deze groepen?

Vrouwen op hoge hakken

Hoge hakken… veel vrouwen (en mannen) vinden ze prachtig. Uw middenvoetsbeentjes zijn echter het kind van de rekening wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt. Normaliter wordt uw lichaamsgewicht over uw voorvoet, hiel en wreef verdeeld. Loopt u op hoge hakken, dan verplaatst het gewicht zich voor een groot gedeelte naar uw voorvoet.

Bij hakken van 10 cm komt zo’n 80% van uw lichaamsgewicht op de voorvoet te liggen. Dat is vijf keer zoveel als normaal! De middenvoetsbeentjes worden overbelast en dat zorgt voor pijn. In enkele gevallen kan lopen op hogen hakken zelfs leiden tot breuken in de middenvoetsbeentjes of tot het ontstaan van voetafwijkingen zoals een spreidvoet.

Te smalle schoenen

Naast hoge hakken, kunnen ook te smalle schoenen voor pijn in de middenvoetsbeentjes zorgen. Veel dames krijgen last van deze voetklacht, omdat ze schoenen dragen die knellen aan de voorvoet. Schoenen met een smalle, puntige neus zijn momenteel bijvoorbeeld erg in de mode.

Wanneer de schoen aan de voorkant te smal is, worden de middenvoetsbeentjes naar elkaar toe gedrukt en raken ze uit positie. Hierdoor zijn ze niet meer goed in staat uw gewicht te dragen en uw voeten goed af te wikkelen. Een zenuwbeknelling ter hoogte van uw middenvoetsbeentjes (mortons neuroom) komt dan vaak voor.

Hardlopers

We schreven er eerder al een blog over: metatarsalgie bij hardlopers. Tijdens het hardlopen, of het beoefenen van andere intensieve sporten, komt er bij het afzetten grote druk op de voorvoet te staan. Dit kan zorgen voor vervelende blessures. Goede sportschoenen, een dempende ondergrond en een goede trainingsopbouw zijn belangrijk om klachten te voorkomen. Blijven blessures terugkomen? Bezoek dan eens een podotherapeut. Wellicht is er toch iets meer aan de hand en kunnen klachten met hulpmiddelen zoals een maatvoetbed worden voorkomen.

Mensen met een staand beroep

Mensen met een staand beroep, zoals zorgpersoneel, horecamedewerkers en kappers, kunnen last krijgen van hun middenvoetsbeentjes door overbelasting. Schoenen van slechte kwaliteit zijn vaak de boosdoener. Ik zie in mijn spreekkamer bijvoorbeeld veel mensen met klachten door sneakers met een heel platte zool. Dit bemoeilijkt de afwikkeling van je voet. Sneakers waarbij de punt en hak van de schoen iets omhoog komen, zorgen voor een betere afwikkeling en voorkomen klachten.

Mensen met overgewicht

Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van tal van voetklachten. Om de simpele reden dat onze voeten bij iedere stap die we zetten ons gewicht moeten opvangen. Een gezond gewicht is enorm belangrijk om – zekere op langere termijn – klachten aan uw voeten te voorkomen. Het wordt nog vaak onderschat en daarom vind ik het belangrijk dit te benoemen.

Mensen met een afwijkende voetvorm

Ook mensen met een afwijking aan de vorm van de voet kunnen last krijgen van pijn aan de middenvoetsbeentjes. Hamer- of klauwtenen kunnen de druk op de voorvoet vergroten, net als een hallux valgus (scheve grote teen). Ook bij holvoeten is de druk op de voorvoet gemiddeld gezien een stuk hoger dan normaal. Het is voor mensen met een afwijkende voetvorm belangrijk om te kijken hoe de voet zo goed mogelijk ondersteund kan worden. Dit kan bijvoorbeeld met een steunzool op maat, een schoenaanpassing of een (semi-)orthopedische schoen.

Raden wij u een van deze oplossingen aan? Dan is het belangrijk er zoveel als mogelijk gebruik van te maken. Zo trekken veel mensen die normaal op steunzolen lopen, in de zomer toch sandalen of slippers aan. Dat kan natuurlijk geen kwaad als u een dagje naar het strand gaat, maar wel wanneer u enkele dagen in de week niet meer op uw steunzolen loopt. Klachten komen dan weer sneller terug dan verwacht.

Ouderen, reuma- of diabetespatiënten

Tot slot kan veroudering, reuma of diabetes voor pijn aan de middenvoetsbeentjes zorgen. Bij het ouder worden of bij mensen met diabetes neemt het vetweefsel af. De vetkussentjes onder uw middenvoetsbeentjes worden dunner en kunnen de schokken tijdens het lopen minder goed opvangen. Bij patiënten met reuma zie ik vaak dat het vetkussentje naar voren schuift (richting de tenen). Hierdoor zijn de kopjes van de middenvoetsbeentjes niet meer goed beschermd en dat kan pijn doen. In ernstige gevallen zijn de kopjes dan zelfs voelbaar onder de huid.

Pijn aan de middenvoetsbeentjes is goed te verhelpen

Pijn aan de middenvoetsbeentjes komt in iedere leeftijdscategorie voor en kan uiteenlopende oorzaken hebben. Iedere voet en iedere klacht is anders en daarom bekijk ik altijd per persoon hoe klachten het beste aangepakt kunnen worden.

Het goede nieuws is dat pijn aan de middenvoetsbeentjes vaak goed te verhelpen is. Soms is mijn advies om gewoon goede confectieschoenen te kopen, een andere keer adviseer ik een voetbed op maat of aangepaste schoenen.

Heeft u last van uw middenvoetsbeentjes?

Dan wil ik u op het hart drukken niet te lang met deze klacht rond te blijven lopen. Maak vrijblijvend een afspraak voor een voetencheck en we bekijken samen hoe we uw klachten kunnen verhelpen! Vul eenvoudig onderstaand formulier in.

Marcel

Orthopedisch schoentechnoloog

Team Heerlen – Hoensbroek

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen